Aquesta tardor, apunta’t a l’Equip C: carbassa, castanya i codony

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 19.10.2022

Autora: Carme Melià

Què

Fruits de tardor

Nutritius, energètics i rics en vitamines i minerals. Els fruits de tardor ens donen l’energia necessària per fer front als primers dies de fred. N’hem seleccionat tres que conformen el que hem anomenat Equip C: la carbassa -de la famíla de les cucurbitàcies, amb desenes de varietats diferents-, el codony -una fruita aromàtica, que no es pot menjar crua- i la castanya -una fruita seca diferent-.

 

 

Quan

De setembre a desembre

El codony fresc es troba al mercat des del mes de setembre i fins al desembre, aproximadament. En canvi, la temporada de castanyes va una mica més enllà dels mesos de tardor i s’allarga fins al gener. De carbasses, n’hi ha tot l’any, però les varietats més habituals a casa nostra són les de tardor i hivern.

Dolç

Dues conserves i un confitat

El cabell d’àngel i el codonyat són dues de les conserves dolces de tardor més típiques i tradicionals que s’obtenen de la carbassa i el codony, respectivament. Però, el tercer element de l’Equip C, la castanya, no es queda enrere i també dona pas a una versió dolça que entusiasma, especialment als francesos d’on és originària: el marron glacé.

 

 

 

Per saber-ne més

Que et donin carbasses!

Rabequet, violí o cacauet, confitera, potimarron, valenciana, de ferro… De varietats de carbassa n’hi ha tantes, que podríem passar-nos una bona estona anomenant-les, tant de tardor-hivern com d’estiu. Però deixem de banda la llista -no et donarem carbasses si no la saps tota- i centrem-nos en aquesta fruita -o és una verdura?-. La carbassa és una opció molt nutritiva i rica en vitamines i minerals, a més d’energètica i saborosa. Tot i que darrerament s’ha potenciat el seu ús decoratiu amb la dèria del Halloween i les estampes terrorífiques, la carbassa ha estat de sempre un clàssic de la cuina de tardor -i de la Ventafocs, no ho oblidem!-, tant per la seva deliciosa crema com per les moltes receptes curulles de sabor i color que protagonitza.

Com també protagonitza moltes fires i festes aquestes mesos: a Sant Feliu de Codines, a Sant Joan de les Abadesses, a Calaf, a Esponellà…. A la comarca d’Osona, a més, trobem un tipus de carbassa molt apreciada: la de ferro, de color gris-rovellat, és molt adequada per menjar-la estofada. De carbasses de ferro, en trobaràs al mercat des del mes de juliol i fins al mes de novembre.

Però si el que busques és una mica de dolçor per amorosir les tardes de tardor, el protagonista de la història passa a ser el cabell d’àngel, una conserva dolça imprescindible, amb la qual es farceixen nombroses postres i llaminadures, com l’ensaimada, la coca o els pastissets típics de les Terres de l’Ebre. La conserva s’elabora amb una carbassa concreta, la Curcubita ficifolia, a més de sucre, una mica de llimona, també n’hi ha que afegeix mel i alguna espècia, com ara canyella.

I, abans que arribi la mitjanit i la carrossa es converteixi en carbassa, deixem aparcada la explicació sobre aquest fruit taronja encara que no ho sapiguem tot d’ell, perquè ja sabeu la dita: qui diu que ja sap massa, té el cap de carbassa!

Fira-de-la-carbassa2.jpg
Fira de la Carbassa de Sant Feliu de Codines 2020.

A genollons codonys collia…

I de les moltes varietats de carbassa, a les aromes del codony que l’han convertit en un fruit preuat en perfumeria des de l’antiguitat. El codony és una fruita aromàtica, baixa en sucre i rica en fibra i vitamines, amb un destacat poder antioxidant. Típica de la tardor, es caracteritza perquè no es pot menjar crua: la polpa, blanca i rugosa, és dura i té un sabor àcid, amarg i astringent. Vaja, que resulta poc agradable al paladar. No et deixis temptar per la bona olor i espera a passar la fruita pel foc!

De mida grossa, color groc verdós, pela vellutada i una estructura similar a peres i pomes, el codony és ideal per menjar cuit i per preparar confitures, gelees i gelatines. La més coneguda, després d’una cocció llarga i pausa de la fruita, és el codonyat, però, ull!, no oblidis que que sol tenir molt sucre. Es pot incorporar en diferents plats i elaboracions, com els panellets, però també és deliciós si l’acompanyes amb una mica de formatge. Si vols fer-ne a casa, et deixem una recepta boníssima.

El codonyer és l’arbre fruiter conreat més antic que existeix en les terres catalanes. En trobem sobretot a la comarca del Segrià, a la zona del Baix Segre, i també als Pallars, ja que és una de les poques fruites ben adaptades a les temperatures fredes de muntanya. Potser per això, un dels esmorzars típics de muntanya és una bona torrada de pa sucada amb allioli de codony: una salsa contundent i molt nutritiva, ja que està elaborada amb tres ingredients beneficiosos per a l’organisme (l’all, el codony i l’oli d’oliva). Si t’hem fet venir ganes de tastar-lo, tens l’oportunitat de fer-ho a la Fira del Codony, a Tremp. O, si ho preferixes, pots fer-lo a casa amb aquesta recepta.

CODONYAT BO 19-Recuperado
El codonyat és l’elaboració més coneguda que es fa amb codonys.

Quina castanya!

I del tercer membre de l’Equip C gairebé no calen presentacions: qui no ha cantat i torrat mai castanyes a la voreta del foc? Perquè, deixant de banda els costums importats del Halloween, aquesta fruita seca d’alt valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos és un element imprescindible de la festa de la Castanyada, juntament amb moniatos, panellets i vi dolç. I no és per menys, ja que, quan la Castanyada tenia lloc en els primers dies de fred de veritat -ara encara anem en màniga curta!-, les castanyes eren una font d’escalfor i energia duradora -i, a més, no tan calòrica com altres fruits secs, ja que contenen menys proteïnes i greixos-.

Tot i que trobarem castanyes i castanyeres arreu del país, la castanya de Viladrau, al Parc Natural del Montseny, és la més coneguda i valorada. Parlem d’una castanya de color pujat i brillant, dolça i fàcil de coure, que fins i tot té una fira pròpia. A més de fer-les cuites o rostides, les castanyes poden ser una bona guarnició per a plats de carn, se’n poden fer sopes i cremes, formar part de postres diversos, es poden caramel·litzar i fins i tot convertir en gelats sorprenents!

A la cuina, com hem vist, la castanya és un ingredient versàtil i la pots trobar torrada, deshidratada, en farina, en flocs, en el pa i en gelats. Però la seva versió dolça més coneguda, tot i que és originària de la zona francesa de Lió, és el marron glacé, és a dir una castanya confitada o glasejada, amb algun toc de canyella, brandi… És un dolç temptador, però vigila no te’n duguis una bona castanya: té un preu força elevat.

Per sort, el preu elevat no és la característica principal de cap dels tres membres d’aquest triumvirat alimentari que hem convertit en Equip C i que ens farà viure la tardor amb més sabor, color, energia. Ens encanta que els plats surtin bé…

castanya de viladrau4
Castanya de Viladrau, la nostra castanya més valorada.

Altres entrades