Cigrons, faves, fesols, llenties, mongetes, pèsols… Estimem els llegums!

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Informació
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 10.02.2021

Què

Dia Mundial dels Llegums

Aquest grup d’aliments és molt valuós des del punt de vista nutricional, des de la vessant gastronòmica i per la seva accessibilitat econòmica. A més, es poden adquirir amb formats múltiples (secs, frescos, cuits, en conserva, congelats…) i en forma de derivats (farines, begudes, fermentats…). Per reconèixer la seva importància, l’any 2018 l’Assemblea General de les Nacions Unides designava el 10 de febrer com a Dia Mundial dels Llegums.

Qui

Particulars, associacions i cooperatives

A títol individual o agrupats, diferents productors de llegums catalans les venen directament a les seves explotacions i, en alguns casos, ofereixen també la possibilitat de visitar-les per conèixer de prop com i on es cultiven. Igualment, en molts casos i cada cop més, pots comprar-les en línia a les seves botigues virtuals.

On

A tot el territori

A gairebé totes les comarques de Catalunya es cultiva algun tipus de llegum. Entre les varietats més conegudes hi ha el fesol de Santa Pau, a la Garrotxa, i l’ull ros, al Pla de l’Estany i l’Empordà; la mongeta de Castellfollit del Boix al Bages, la de Collsacabra a Osona i la del ganxet del Vallès a les comarques del mateix nom; el cigró d’Oristà a Osona i el cigronet de l’Alta Anoia a l’Anoia; el pèsol garrofal a Llavaneres i el pèsol negre al Berguedà.

Per saber-ne més

Vallès Oriental, terra de llegums

Sabies que des de fa més de cinc segles, aquest territori acull fins a 22 varietats de mongeta? Provinents de l’entrada de mongetes d’Amèrica al segle XV, la diversitat dels llegums a la comarca vallesana ofereix un seguit de varietats singulars: del carall, del Ganxet, del Genoll de Crist, Rènega negra, Ull de perdiu, del Sastre…

Les mongetes del Vallès Oriental presenten un alt valor nutricional i han estat recuperades recentment gràcies a la coordinació del Consell Comarcal del Vallès Oriental, membre de la Xarxa Productes de la Terra, junt amb la implicació d’altres organitzacions i entitats.

Però, ep! No és l’unica zona del país on se’n fan! La popular mongeta DOP del Ganxet també està molt arrelada al Vallès Occidental i al Maresme mentre que a Osona es produeix mongeta de Collsacabra i al Bages, mongeta de Castellfollit del Boix.

Mongetes del Valles Oriental
Mongetes del Vallès Oriental
Producte Singular de la Xarxa de Productes de la Terra (DIBA)

La cuina dels llegums

Hi ha moltíssimes varietats de cada tipus de llegum, amb mides, textures i gustos diferents, sovint lligades a territoris concrets. A la Gastroteca trobaràs informació de totes les varietats de llegums que es cultiven a Catalunya, adreces on comprar-les i/o tastar-les així com un grapat de receptes per preparar-les a casa.

Si ets fan d’aquest superaliment has de tenir a mà (si encara no el tens) un exemplar de La cuina dels llegums (Planeta Gastro, 2017), la ‘bíblia’ dels llegums de la Fundació Alícia o duescentes receptes molt variades perquè puguis gaudir de tota la seva versatilitat.

Un llibre que descriu d’una manera clara i concisa els efectes beneficiosos del consum d’aquest ingredient sobre la nostra salut, presentant-lo com una alternativa econòmica i sostenible a la carn, amb múltiples beneficis per la salut i infinites possibilitats de preparació.

Coberta de la ‘bíblia’ dels llegums.

Marató ‘llegumaire’ solidària a Instagram

Per celebrar el Dia Mundial de les Llegums i reivindicar el seu consum, la plataforma LegumeChef ha organitzat 12 hores ininterrompudes de cuina al seu compte d’Instagram (@legumechefespana) amb convidats de tots els espectres del món gastronòmic: xefs mediàtics, estrelles Michelin, representants de menjadors institucionals i socials, nutricionistes, blocaires gastronòmics i de menjar casolà, estilistes i consultors gastronòmics així com alumnes d’escoles d’hostaleria que de ben segur agradarà els fans dels cigrons, les faves, les llenties, les mongetes, els pèsols i els fesols.

A més, per cada nou seguidor aconseguit en el seu perfil durant el 10 de febrer, faran una donació solidària de 5kg de llegums a diferents entitats que treballen per fer front a la manca de recursos essencials en què es troben molts ciutadans. No pots seguir els directes? No passa res. Els ‘lives’ restaran penjats al IGTV de la plataforma perquè els recuperis quan vulguis.

Cartell promocional de la marató ‘llegumaire’ solidària

Altres entrades