‘Craft beer’ catalana o l’auge de la cervesa artesana al país

  • Actualitat alimentària
  • Informació
  • On Tastar
  • Productes
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 23.06.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Cervesa sense pasteuritzar

A grans trets, la cervesa s’elabora amb cinc grups de matèries primeres: aigua (i les sals minerals que conté), cereals, llúpols, llevats i additius especials. Quan diem que és ‘artesana’? Quan, en la seva fabricació, preval el factor humà sobre el mecànic, amb l’obtenció d’un resultat final individualitzat, que no es produeixi en grans sèries. En l’elaboració de la cervesa artesana no es permet la pasteurització, fet que la fa natural.

Qui

El duc de Baviera

El dia de Sant Jordi de 1516, el duc de Baviera va promulgar la Reinheitsgebot (Llei de la puresa de la cervesa a Baviera), entre altres coses per afavorir la seva producció d’ordi. La llei, que està derogada des del 1987 per permetre la lliure competència de cerveses estrangeres a Alemanya, deia que la cervesa només es podia fer amb tres ingredients: aigua, ordi i llúpol. No es podia parlar del llevat, ja que va ser el gran desconegut fins que Pasteur el va descobrir i aïllar a finals del segle XIX.

On

A tot Catalunya

A gairebé tot el territori s’elabora cervesa artesana amb diferents particularitats. Com a mostra, Oliva Green Beer, creada al cor de la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà, que incorpora atributs de l’oliva gràcies a l’obtenció d’un extracte amb què s’aconsegueix aportar a la cervesa l’aroma, el sabor i el color d’aquest preuat fruit. Al mercat des de fa pocs mesos, ja ha obtingut diversos reconeixements com el PITA 2020, que atorga el Departament d’Agricultura, o el Premi a la Innovació 2020 atorgat per ESAO, l’Escola Superior d’Oli d’Oliva, amb seu a València.

Per saber-ne més

Les Contrabandistes

Fa pocs mesos també de la presentació oficial d’aquesta nova cooperativa integrada per sis petites cerveseres del territori que uneixen esforços, coneixements i aprenentatges per dotar-se d’unes infraestructures i oferir uns serveis als quals difícilment podrien accedir per separat. Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès); Cornèlia, de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat); Rosa de Foc, de Vallbona d’Anoia (Anoia); La Bordeta, de Barcelona; Júpiter, del Pont d’Armentera (Alt Camp), i Lo Vilot, d’Almacelles (Segrià) són les sis cooperatives que integren Les Contrabandistes, totes elles amb fàbrica o obrador de cervesa artesana.

Les Contrabandistes també té la seva cervesa pròpia, Tribu, elaborada a partir d’una recepta elaborada per a l’ocasió per les sis cerveseres i que, en paraules de Quiònia Pujol, fundadora de Lo Vilot, “està concebuda per agradar a tot tipus de públics, tal com el seu nom indica”. Tribu està feta amb ingredients locals, de proximitat i km0, amb matèria primera produïda i transformada per una de les cerveseres que participen en el projecte. Amb tot, més enllà de Tribu, també oferiran les cerveses que ja elaboren actualment. Entre totes sis, abarquen més de 20 estils o varietats de cervesa diferent.

En opinió de Pujol, el moment actual ha fet que s’incrementés la consciència per un consum diferent, per un producte que prima la la qualitat i la proximitat, així com aspectes socials i de major sostenibilitat amb el territori i les persones que hi treballen però, així com en alguns sectors aquest canvi ha avançat molt en els últims anys, en el de la cervesa consideren que encara no s’ha acabat de fer el tomb. Per contribuir-hi han obert també una botiga al barri de Gràcia de Barcelona que volen que sigui un punt de trobada de la cultura cervesera artesana, així com d’informació i de venda del projecte. També tenen botiga en línia.

lescontrabandistes

Barcelona Beer Festival (BBF)

Si hi ha un punt de trobada d’aficionats i professionals de la cervesa artesana imprescindible al sud d’Europa és el Barcelona Beer Festival que, des de la seva primera edició, l’any 2012, no ha deixat de créixer. Gràcies al certamen, durant tres dies, Catalunya esdevé capital mundial de la cervesa i rep la visita de professionals i aficionats d’arreu que venen a compartir la petita-gran revolució que ha situat el país al mapa gastronòmic-cerveser.

Suspesa l’edició del 2020 a causa de la pandèmia, els seus organitzadors estan buscant les millors dates per poder celebrar-la al seu darrer emplaçament, el recinte firal de La Farga de L’Hospitalet, amb totes les mesures de seguretat i la mateixa intensitat de sempre. Mentrestrant han avançat l’entrega dels ‘Barcelona Beer Challenge’, els premis del certamen, atorgats el passat mes de maig en una cerimònia celebrada la sala Sarau 08911 de Badalona després de la deliberació dels 40 jutges (professionals del món de la cervesa amb titulació acreditada i reconeguda) encarregats de tastar les 1.167 cerveses, procedents de 232 cerveseres de tot el món que van participar en alguna de les 60 categories del certamen. Enguany, com a gran novetat, s’han introduït diverses subcategories, com ara ‘non Alcoholic Beer’ o ‘Hard Seltzer’, per a donar resposta a la nova realitat del mercat i del sector.

El jurat va considerar la cervesera Basqueland Brewing, ubicada a Hernani (Euskadi), mereixedora del premi a la Millor Cervesera 2021; el premi a la Millor Cervesera Novell 2021 a la italiana Torre Mozza, mentre que els murcians Catedra Beer han obtingut el Premi Innovació Molina for Brewing. En el transcurs del acte també es van lliurar les medalles de les 60 categories del certamen.

BBF_noia_tirador

Neix ‘Innbrew, The Brewers Convention

L’empresa impulsora del Barcelona Beer Festival i del Barcelona Beer Challenge, organitzarà els pròxim 22, 23 i 24 juliol la primera edició d’aquest esdeveniment que neix amb l’objectiu de convertir-se en el punt de trobada i de referència del sector professional de la cervesa artesana, tant del territori espanyol com del sud d’Europa.

La Farga de l’Hospitalet de Llobregat albergarà la celebració d’aquesta primera convenció que es presenta com “l’evolució del Barcelona Beer Festival Pro”, segons els seus organitzadors. Un esdeveniment B2B creat per a satisfer les necessitats de les empreses dedicades al sector de la cervesa artesana, en un moment de transició ja que, si bé el sector de la craft beer està en plena expansió i creixement, la conjuntura provocada per la pandèmia ha frenat les expectatives i metes de nombrosos professionals del sector.

InnBrew s’articularà en tres eixos: InnShow, que serà pròpiament dita la zona d’exposició, amb estands de productes i serveis per a les cerveseres; InnTalks, el programa de formació i debat que convidarà a la reflexió als assistents; i InnMeet, que recorrerà tota la convenció ja que es pretén que el networking sigui tractat transversalment en totes les accions. Un dels plats forts d’aquest tercer eix serà la celebració de la 1a Trobada d’Associacions de Productores de Cervesa Artesana, que agrupa les principals entitats de l’Estat: GECAN (Catalunya), EGE (Euskadi), AECAI (nacional), Cerveseres Valencianes (València) i l’Associació de Cervesers Artesans de Mallorca.

Albert Vilardell, de Biolupulus, i Mikel Rius, codirector d’Innbrew, respectivament.

Altres entrades