Autora: Carme Gasull
Aquesta etapa emocionant del camp, sempre incerta, que canvia la fesonomia de moltes poblacions que viuen de la venda del raïm i/o de l’elaboració de vins comença a finals d’estiu en determinades zones i finalitza a les acaballes d’octubre en d’altres.
Com serà la verema 2021? Segons l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), i a diferència de la verema 2020 —amb una forta afectació de míldiu que va fer disminuir considerablement la producció— enguany es preveu de sanitat molt bona en la major part de les Denominacions d’Origen catalanes. La mateixa font estima que la producció serà semblant a la mitjana en gairebé totes les zones vinícoles.
“La indústria de l’elaboració de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis”, comptabilitza Prodeca.
“El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les denominacions d’origen catalanes de 42.822 hectàrees”, xifra també la Promotora dels aliments catalans. La major part de les elaboracions estan acollides a una de les onze denominacions d’origen del vi i/o a la denominació Cava, apunta la mateixa font.
De nord a sud, a diferents comarques, en climes i terrenys diversos, amb trets comuns i diferenciats. “En general, s’ha començat a veremar uns quatre o cinc dies més tard que l’habitual i ja s’estan collint varietats primerenques com pinot noir i chardonnay en algunes zones del Penedès i també a Costers del Segre. En la majoria de zones de Catalunya s’apunten retards d’entre cinc i deu dies respecte l’any passat, però caldrà veure com pot afectar la calor que es preveu en els pròxims dies”, aventurava l’INCAVI el mes d’agost, a l’inici de l’activitat.
Festa de la Verema
Arreu del país, diferents denominacions d’origen celebren el començament de la verema i simbolitzen la premsada del primer most amb una festa de caire popular que s’ha mantingut al llarg dels anys, fins i tot, en pandèmia, adaptant-se, això sí, a les circumstàncies.
La Festa de la Verema s’ha convertit en un punt de trobada imprescindible per als cellers que formen part d’aquestes denominacions d’origen i també en el paraigua de diferents activitats, virtuals i presencials, com visites a cellers, tastos de vins, degustacions de plats i productes, presentacions de llibres, concerts, i un llarg etcètera.
Una de les més primerenques en el calendari i longeves en el temps és la Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà que el darrer cap de setmana d’agost celebrava la seva 50a edició, amb diversos actes adaptats a la situació sanitària actual, a l’Espluga de Francolí. L’edició d’enguany va comptar amb diversos actes descentralitzats per permetre als visitants i a la població local continuar gaudint del vi, la cultura i els productes de proximitat.
Entre les celebracions més tardanes a les que encara us podeu afegir, la Festa de la Verema del Bages, que tornarà per 26a vegada el 2 i 3 d’octubre amb epicentre a Artés i amb la comarca del Bages com a protagonista. Consulteu el programa, aquí: https://www.festaveremabages.cat/
MORA, el mercat online del raïm
Així s’anomena l’aplicació que acaba de posar en marxa el Clúster Vitivinícola Català, INNOVI —integrat per més de 70 socis de tota la cadena de valor vitivinícola— que permet publicar als viticultors les ofertes de raïm i als elaboradors les seves demandes concretes de raïm.
L’accés a la plataforma MORA és gratuït i permet publicar les ofertes i demandes de raïm d’una manera senzilla i detallada amb informacions com la varietat o la denominació d’origen; el tipus de producció (biodinàmica, ecològica o convencional); el mètode de collita (a mà o a màquina); el rendiment en kg per hectàrea; el tipus de formació dels ceps (en vas, emparrats, etc.), entre d’altres conceptes rellevants per la qualitat del raïm. Així, l’elaborador pot dura terme una recerca més acurada entre les diferents ofertes provinents dels viticultors i també pot detallar amb exactitud les seves necessitats quan publica la seva demanda. Un cop en contacte, l’operació de compra-venda es fa directament entre ambdues parts sense intermediació.
Aquest mercat online de raïm, accessible a través dels navegadors web de mòbils i ordinadors, és el resultat d’un dels projectes que INNOVI va posar en marxa conjuntament amb l’Associació de Viticultors del Penedès, els cellers Gramona i Familia Torres, i el software RawData, per crear un canal de comunicació entre l’oferta i la demanda de productes i serveis agrícoles i industrials.
“MORA contribuirà en la millora de la planificació de la verema dels viticultors i donarà visibilitat a cellers que tenen dificultats en l’accés a ofertes per determinades varietats, volums i/o característiques de les vinyes”, segons els seus creadors. Comprova-ho a: https://innovimarket.ag.rawdata.es/login.
La Setmana del Vi Català
Amb la voluntat de sumar sinergies i vincular encara més el món del vi i la gastronomia, aquest espai de debat i difusió del vi català serà present al Gastronomic Forum Barcelona 2021, el saló de food service i gastronomia que se celebrarà a Fira de Barcelona del 18 al 22 d’octubre.
El programa de la Setmana del Vi Català estarà dividit en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi, i activitats divulgatives. Visites a vinyes, tastos de vins, experiències enoturístiques o descomptes per la compra de vi són algunes algunes de les propostes que s’oferiran en aquesta edició de la iniciativa organitzada per l’INCAVI i les Denominacions d’Origen.
A hores d’ara hi ha més d’una trentena d’activitats programades per difondre la diversitat, la riquesa i el territori de la vinya i el vi a Catalunya, d’entre les que destaca el Showroom del Vi Català, una acció on els cellers catalans mostraran el seu producte als professionals del sector, principalment del canal de la restauració, botigues especialitzades i distribució de Catalunya. Un esdeveniment organitzat per Prodeca amb el suport de l’INCAVI.
Més informació al web: https://www.setmanadelvicatala.cat/.