Autora: Carme Gasull
Aquesta primavera hi ha més gana i set d’activitats que mai i com que les condicions ho permeten, les propostes s’han multiplicat. Entre les consolidades hi ha el Most Festival, Festival Internacional de Cinema del Vi, que celebrarà la seva desena edició del 3 al 13 de juny al Penedès i del 18 al 20 de juny al Priorat, o el Festimams, festival d’humor, música i gastronomia que, en la seva cinquena edició canvia de format, celebrant-se en un nou i únic escenari, el pati a l’aire lliure de la Casa de Cultura de la Diputació, del 17 al 20 de juny, però mantenint la seva essència i els productes de la DO Empordà i el segell Girona Excel·lent, que es podran tastar a cada espectacle.
Són els professionals més visibles de la majoria de manifestacions vinculades amb el menjar i el beure que en breu començaran a celebrar-se en territori català, tot i que hi ha un grapat d’oficis i professions implicades en les mateixes. Cambrers, tècnics audiovisuals, músics, periodistes i artesans diversos —per anomenar-ne alguns— com els pescadors de la llotja de Vilanova i la Geltrú, actiu imprescindible en l’edició de 2021 del Temps de Vi que, el cap de setmana del 12 i 13 de juny, presentarà la seva edició més diversa i un format diferent a l’habitual als jardins de l’Espai Far de la capital del Garraf.
Tot i que és el Penedès on es concentraran aquests esdeveniments. Un dels primers festivals en celebrar-se serà el COTA, la fira de vins d’altura al terme de Mediona (Alt Penedès) que ha ampliat tots els seus espais, per poder mantenir les distàncies de seguretat recomanades. L’esdeveniment tindrà lloc el dissabte 29 de maig, a l’aire lliure, i comptarà amb la participació de 16 cellers amb vinyes a partir de la COTA 500, música en directe, una proposta gastronòmica i tastos dirigits enmig de la vinya.
Els propers 6 i 7 de juny la zona enjardinada del parc de l’U d’Octubre de Vilafranca del Penedès acollirà aquesta fira-mercat internacional que vol donar a conèixer i posar en valor els vins obtinguts amb el mínim d’intervenció possible, més coneguts com a vins naturals, tant al consumidor final com al públic professional.
Impulsada per Ton Rimbau, viticultor i elaborador penedesenc referent en aquesta oferta vinícola des del seu celler Porcellànic, a qui el consistori ha ofert tot el seusuport logístic, assessorament i acompanyament, Vins Rebels ocuparà un recinte perimetrat de 5.100 m2, amb aforament limitat, on hi estaran representats una quarentena de cellers.
El preu d’accés al recinte inclourà una copa Riedel perquè el visitant pugui tastar els vins dels diferents cellers que hi participaran, de dins i fora de Catalunya. Així mateix, es podran adquirir caixes de vi i s’habilitarà un vehicle per emmagatzemar-los en condicions i que després es faran arribar al domicili dels possibles compradors, de forma conjunta. Les entrades es podran adquirir anticipadament a través de la web www.codetickets.com.
Els dies 11, 12 i 13 de juny, l’entorn del Palauet de Teià, a la comarca del Maresme, acollirà la primera edició d’un esdeveniment que pretén oferir una experiència gastronòmica inèdita als assistents. Així, cada jornada s’oferiran més de 12 degustacions acompanyades d’11 vins a un màxim de 350 comensals als jardins d’aquesta masia del segle XVII de reconstrucció neomedievalista ubicada en ple centre del poble d’on pren el nom, un paratge entre vinyes, bosc, mar i muntanya molt a prop de Barcelona.
L’experiència cobrarà sentit gràcies a la cuina en viu i ininterrompuda de la mà de 12 artesans: Carlos Piernas, Anselmo Pérez, Viri Fernández, Nacho Gómara, Edu Torres, Daniel Jordà, Albert Roca, José Luis Domínguez, Gorka Rodríguez, Eva Vila, Juan Ángel Rodrigálvarez i Bàrbara Sanfilippo. Tots ells elaboraran, mitjançant tècniques tradicionals, els plats que conformaran l’oferta gastronòmica de l’esdeveniment, una barreja de cultura, història i territori.
Un valor afegit d’oríGenes seran els ‘Debats Menjar La Vanguardia’ en els que participaran reconeguts especialistes en gastronomia i sostenibilitat, com el sommelier Josep Roca, l’arqueòleg Eudald Carbonell, la xef Carme Ruscalleda o la nutricionista Montse Folch, moderats, entre altres, pels periodistes Cristina Jolonch, directora del canal Menjar de La Vanguardia i Sergio Vila-Sanjuán, director de cultura en La Vanguardia, o el gastrònom, investigador i director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés.
El festival comptarà també amb música en viu, exposicions audiovisuals i tallers de creatius innovadors. Tot amb la pretensió d’incidir en la importància de la tradició, de l’artesania i del respecte pel medi ambient per a viure una gastronomia de màxima qualitat. Més informació i compra d’entrades a: https://festivalorigenes.com/ca/festival/
Del 15 de juny al 15 d’agost, els 11 cellers que conformen l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat acolliran, per primera vegada, una setantena de dinars i sopars en espais singulars servits per restaurants de proximitat i xefs de reconegut prestigi cadascun dels quals proposarà un menú per harmonitzar amb els vins i escumosos del celler on se celebrarà l’àpat, complint amb les mesures sanitàries derivades de la pandèmia, amb aforaments limitats i respectant sempre les distàncies de seguretat. Així mateix, tots els cellers oferiran als comensals amb reserva la possibilitat de visitar gratuïtament les seves instal·lacions una hora abans de començar aquest àpat.
El primer Festival Gastronòmic Corpinnat vol posar en valor la riquesa i diversitat gastronòmica del nostre país maridada amb una selecció d’alguns dels millors vins escumosos nascuts al cor del Penedès i, al mateix temps, esdevenir una oportunitat per ajudar a superar la crisi derivada de la pandèmia, especialment per al sector de la restauració que l’ha patit d’una manera més severa.
Santi Amigó (Cal Xim), Albert Boronat i Mélina Alair (Ambassade de Llívia), Joan i Arnau Bosch (Can Bosch), Ignasi Camps (Ca l’Ignasi), Quim Casellas (Casamar), Jeroni Castell (Les Moles), Carles Gaig (Gaig), Nandu Jubany (Can Jubany), Oriol Llavina (El Cigró d’Or), Artur Martínez (Aürt), Susanna Mora (L’Àncora), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Rafa Peña (Gresca), Carme Picas (El Ginjoler), Albert Raurich (Dos Palillos), Eduard Rionda (Denassus), Oriol Rovira (Els Casals), Tonet Romero (Suculent), Toni Sala (Fonda Sala), Borja Sierra (Granja Elena), Jaume i Jordi Subirós (El Motel), i Joan Valls (Tres Alzines) seran algun(e)s dels protagonistes d’aquestes trobades. Més informació a: https://www.corpinnat.com/festivalgastronomic