La millor catalana es fa a la Garriga

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 30.11.2022
Botifarra catalana concurs

Autora: Carme Melià

Què

Concurs Nacional 

El penúltim cap de setmana de novembre s’ha celebrat la primera edició d’un certamen que busca distingir la millor botifarra catalana. Es tracta d’un embotit cuit elaborat exclusivament a casa nostra, amb les carns magres més nobles del porc, crues, triades i seleccionades, picades o trossejades a ganivet i que han estat sotmeses a l’acció de les sals de curat. S’emboteixen en budell gruixut de porc i es couen en brou o en forn al vapor. Les sals de curat els proporcionen un color rosat al tall molt característic.

Quan

Fira Origens

La primera edició del concurs, que va aplegar fins a 25 elaboradors participants de 18 comarques catalanes, es va celebrar en el marc de la X Fira Origens d’Olot, impulsada per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, amb el suport del Gremi de Carnissers i Xarcuters de Catalunya (GremiCarn) i de la Gastroteca. De fet, aquest no és el primer concurs de l’entitat càrnica, ja que també n’organitza per triar les millors botifarres d’ou i les millors llonganisses tradicionals.

Qui

Guanyadora i tres mencions 

El guardó a la millor botifarra catalana va ser per a l’embotit presentat per la xarcutera vallesana Yolanda Presseguer, de la cansaladeria La Perla de la Garriga (Vallès Oriental). El jurat també va distingir, amb tres mencions especials, les catalanes presentades per Antoni Vigo Pubill, de l’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya (Cerdanya); per Josep Terradellas Delgar, de Can Cerilles de Manlleu (Osona); i per Enric Rosell Gili, de Ca l’Estevet d’Ordal (Alt Penedès).

 

Per saber-ne més

Amb un toc d’espècies

“Els petits detalls són poderosos”. Aquesta frase que firmaria sense dubtar el Capità Enciam, ara també la pot dir ben orgullosa Yolanda Presseguer, de la cansaladeria La Perla de la Garriga. I és que aquesta xarcutera vallesana acaba de guanyar el primer Concurs Nacional de Botifarra Catalana gràcies, segons el jurat, a petits matisos, sobretot relacionats amb l’aroma i el gust final d’aquest producte tradicional. Presseguer va presentar al certamen una botifarra catalana amb un toc d’espècies (nou moscada, canyella, llorer) i un marinat amb licor de xerès que va conquerir al jurat, format per experts en embotits i en gastronomia, i per mestres xarcuters.

El jurat havia de valorar els trets fonamentals de les 25 botifarres participants en el concurs: des de la presentació, la textura i el sabor fins a l’aroma i la sensació final en boca. En el tast de deliberació van puntuar fins a un màxim de 100 punts els atributs organolèptics, la qualitat, l’aspecte interior i exterior i, és clar, també la queixalada! El portaveu del jurat Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn, va destacar que no havia estat fàcil triar la catalana guanyadora, ja que els resultats de les votacions van ser força ajustats, fet que demostra que “els nostres cansaladers-xarcuters cuiden molt el seu producte i ofereixen als seus clients uns productes d’alta qualitat“.  

A la dreta, tots els membres del jurat, que van tastar i valorar les 25 botifarres catalanes presentades a concurs. A l’esquerra, un moment de la deliberació del jurat durant la Fira Origens.

Passió per la feina

La feliç guanyadora -que va rebre el premi de mans de Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca– va afegir també a l’èxit de l’elaboració del seu producte la passió posada “des de fa 28 anys quan la primera mocadera (persona que fa la neteja de la moca del porc i deprés elabora l’embotit) em va ensenyar a fer-la”. Una tradició que, al seu establiment, es remunta 50 anys enrere, quan es va fundar la xarcuteria La Perla, sent ara per ara, com recorden a la seva web, “un dels comerços més antics que queden en un poble amb molta tradició a l’hora d’elaborar embotits i, sobretot, un dels seus productes més emblemàtics: les botifarres“.

Però, ja tens clar què és la botifarra catalana? Cap problema, t’ho aclarim ràpidament. D’entrada, cal saber que normalment es diu i es coneix simplement com a catalana, sense especificar que és una botifarra. I, per continuar, et direm que es tracta d’un embotit que només s’elabora a Catalunya, concretament amb les carns més nobles del porc. És suau, gruixut i, quan el tallis, veuràs que a l’interior té un color rosat llis molt característic. Encara que, en ocasions, la uniformitat del color es trenca per les taques fosques de la tòfona i d’altres espècies i condiments que s’hi afegeixen a la carn. Quan la mengis, notaràs una textura tendra i melosa, a més d’un sabor suau i aromàtic. És excel·lent amb pa amb tomàquet, per fer entrepans, i per servir en els clàssics entremesos i en amanides variades.

Millor botifarra catalana
Yolanda Presseguer va rebre el guardó de mans del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí.

De la terra, origen i qualitat

I, de catalanes, n’hi ha moltes, és clar, perquè se’n fan arreu del país. El concurs, però, s’ha creat amb l’objectiu de distingir la millor botifarra catalana elaborada segons el receptari i les referències tradicionals de l’Inventari de Productes de la Terra, editat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural i que trobaràs recollit a la Gastroteca. Actualment, l’inventari està format per més de 260 productes de la terra de tot tipus, tant frescos com elaborats, una relació dels productes agroalimentaris típics i tradicionals de les comarques catalanes, independentment que estiguin protegits o no per un distintiu referit a l’origen i la qualitat del producte.

La catalana és, doncs, una botifarra d’arrel tradicional, feta amb carn de qualitat, gustosa i típica de Catalunya. El que no entenem és que sent un aliment tan popular i saborós fer botifarra sigui una expressió o un gest groller de burla i una mostra obscena de desaprovació. Per això, nosaltres aprovem que els xarcuters professionals puguin fer tantes botifarres (catalanes o no!) com vulguin, que ens les menjarem totes!

Yolanda Presseguer (La Perla), Antonio Vigo (Antiga Casa Jaume), Josep Terradellas (Can Cerilles) i Enric Rosell (Ca l’Estevet).

Altres entrades