Autora: Carme Gasull
torna a celebrar-se a la capital d’Osona després que l’any passat quedés anul·lat per la pandèmia. 40 formatgeries catalanes i artesanes representades pels seus formatgers i formatgeres; més de 250 formatges per descobrir, tastar i comprar al tall; i una desena de parades de productes agroalimentaris catalans artesans i de qualitat (conserves, vins, pans i aliments afins al formatge) converteixen l’espai comercial i expositiu de Lactium en el més gran del país.
El consistori vigatà i l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) coorganitzen aquesta cita inaludible tant per a professionals com per als aficionats del formatge i la gastronomia que, en la seva 13ena edició, té com a prioritats l’adaptabilitat, la seguretat i la sostenibilitat. Per la seva banda, Gastroteca i Prodeca hi tindran visibilitat com a entitats col·laboradores.
La mostra tindrà lloc dissabte 22 de maig, de 10 a 14.30h. i de 16 a 21h, i diumenge 23 de maig, de 10 a 14.30h. i de 16 a 20h. L’accés és gratuït, té control d’aforament i es presenta com un esdeveniment segur, totalment adaptat a les mesures sanitàries per garantir la seguretat de tots els visitants i les empreses participants. Tot i així, es manté l’aplicació vicfiresvirtual, disponible a Apple Store i Google Play, que permet, entre altres, consultar el plànol de la fira, l’aforament a temps real, contactar amb els expositors i veure els continguts que pengen.
Els organitzadors de l’esdeveniment han apostat per no deixar passar un altre any sense programar una de les activitats que l’identifiquen: el Concurs Lactium.
“Ara més que mai els formatgers necessiten visibilitat i suport i el Concurs Lactium és una iniciativa que dinamitza a la vegada al sector des dels ramaders/elaboradors fins al consumidor que confia en la marca Lactium per escollir els formatges que menja”, explica Natàlia Nicolau, coautora de blocdeformatges, gestora de projectes d’innovació i membre del comitè organitzador.
És per això que han decidit tirar-lo endavant, però en petit format, traslladant les sessions de tast i deliberacions de formatges que es duia a terme durant l’esdeveniment per tot Catalunya, en aforaments reduïts i durant les setmanes prèvies a la celebració de la mostra. En total, s’han fet 9 sessions de tast on s’han dut a terme les deliberacions de les 13 categories proposades per enguany més el Premi al Millor Formatge Català 2021. En cadascuna, tots els membres del jurat es van sotmetre a un test d’antígens per poder participar-hi. El concurs, regit pel reglament que els participants van rebre prèviament, es va desenvolupar sota la mirada dels organitzadors.
Els noms dels guanyadors es faran públics el dissabte 22 de maig a les 13h al TxisCorner, l’espai més polivalent de Lactium, on també tindran lloc presentacions de projectes formatgers que aborden la sostenibilitat i la innovació.
Des de ja fa unes edicions, l’organització reflexiona entorn a la manera d’organitzar una mostra més sostenible i responsable que, enguany, es concreta adoptant i visibilitzant un conjunt de mesures per a la reducció de residus, de reutilització, per al reciclatge, per a l’estalvi i l’eficiència energètica, per a l’estalvi d’aigua i per a la sostenibilitat social.
En aquesta línia, i en paral·lel al Concurs Lactium, s’ha creat un guardó especial destinat a premiar valors que vagin més enllà dels aspectes sensorials del formatge valorant la relació del projecte de formatgeria amb l’entorn i la sostenibilitat: el Premi Formatgeria Sostenible Lactium 2021. En aquest cas, el seu jurat està compost per tècnics sensorials i especialistes en sostenibilitat i el veredicte també s’anunciarà dissabte 22 de maig.
Així mateix, el passat 14 de maig, i en format online, va tenir lloc una jornada tècnica professional en plena sintonia amb aquest posicionament que pretenia mostrar eines i experiències, així com incentivar la transformació ecològica de les formatgeries artesanes catalanes. Pots recuperar-la al YouTube de Lactium.
El TxisBar serà una de les novetats de l’edició d’enguany. Un espai lúdic i social on es podran descobrir els millors formatges presents a la mostra, tallats i servits per poder-los gaudir de manera segura al Parc Jaume Balmes de Vic. Cada fusta inclourà 5 formatges artesans i catalans, confitura, galetes de cereals i una copa de vi del Celler Cap de Ruc, col·laborador habitual del certamen.
Vols fer un tast de formatges a casa? També pots. En format online i amb la possibilitat d’adquirir els formatges del tast amb un click, l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat ha programat 3 tastos guiats en directe per a aquelles i aquells que els apassionen els formatges, no poden desplaçar-se i volen descobrir-ne el seu relat de la mà dels millors especialistes.
Encara sou a temps de gaudir del tercer: ‘Formatges de premi: tast entre amics dels formatges guanyadors del Concurs Lactium’. Diumenge 23 de maig és la data límit per apuntar-s’hi. Un tast molt especial que us permetrà descobrir sis dels formatges guanyadors d’algunes de les 13 categories convocades al Concurs Lactium 2021 guiats per la Natàlia Nicolau i amb la participació de l’actor Ivan Massagué, gran aficionat als formatges. Reserveu-lo, aquí.
Més informació a @lactium