Lectures enogastronòmiques per menjar, beure, aprendre i gaudir

  • Informació
  • On Comprar
  • Productes
  • Receptes
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 12.01.2022

Autora: Carme Gasull

Què

Novetats editorials

Els Reis d’Orient no t’han dut tot el que vas demanar? Sol passar. Però gener, ja ho saps, és el mes per excel·lència per iniciar i/o reprendre bons propòsits, bon hàbits i bones lectures en solitari. Repassa les teves llistes abans de començar cap obra o causa. I si t’abelleix, dóna un cop d’ull a la petita tria que hem elaborat nosaltres.

 

Qui

Professionals diversos

Cuiners, mediàtics i no tant, enòlegs, sommeliers, nutricionistes, filòsofs, periodistes, artistes…
El 2021 ens ha deixat un reguitzell de títols en català escrits i il·lustrats per professionals diversos vinculats a l’alimentació i a la gastronomia d’una manera o una altra . Alguns ja te’ls havíem avançat en aquest mateix blog. Recupera’ls si tu vols!

 

On

A les llibreries

Compra de proximitat. També els llibres. El nostre propòsit pel 2022 no podria ser un altre. Preferiblement sense intermediaris, directament als llibreters i llibreteres dels teus/nostres pobles i ciutats. No en tens cap a prop? No trobes el que busques? No renunciarem a Internet, tampoc! Ara bé, intentarem fer les nostres comandes directament a les editorials, petites i grans, o a llibreries virtuals.

 

Per saber-ne més

Per compartir en família

I per despertar la curiositat científica dels més petits de la casa a través de la cuina ‘Les delicioses aventures dels Germans Roca’, editat per Grup62 i il·lustrat per Laufer. La cuina és sinònim de records, escalfor i moments compartits pel Joan, el Josep i el Jordi Roca però també de «laboratori», un espai per a l’experimentació en tota regla i, a la vegada, un lloc on bullen la tradició, els records i les històries. Un viatge personal a través dels records d’infantesa dels tres germans lligats a diferents receptes, amb secrets de la ciència de la cuina i anècdotes diverses.

Per a grans i petits també són les ‘Receptes per compartir en família’ del cuiner Nandu Jubany, el títol del seu darrer llibre que recorda el temps vàrem compartir confinats i que moltes i molts vàrem compartir amb la família Jubany gràcies als seus directes a Instagram
. A més dels passos per a les elaboracions i les fotografies il·lustratives, a l’interior hi trobareu els dibuixos del seu fill més artista, l’Eudald Jubany, així com un codi QR que ens porta al vídeo de l’elaboració. L’obra no es ven a les llibreries sinó directament en aquest enllaç: https://lafamiliajubany.com/botiga/receptes-per-compartir-en-familia/

Per assaborir amb una copa de vi

La vinya de Joseph Beuys’, el número 16 de la col·lecció ‘Envinats’ de Vibop edicions, que vincula el vi amb les arts i la creació. A través d’una carta i de l’esbós d’una acció, aquesta plaqueta vol ser un convit a descobrir o redescobrir l’obra més tocada per la vinya i el vi de Joseph Beuys (Krefeld, 1921-Düsseldorf, 1986), filòsof, mestre, polític, activista i l’artista que va dir que “tot ésser humà és un artista” per averiguar si també va ser el primer que va defensar que l’elaboració d’un vi podia ser una obra d’art o potser només un altre camí de transformació de l’amor i del temps. La invitació la brinda el treballador cultural Jordi Boldú, actualment desenvolupant projectes al VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

La ‘Guia Romero dels grans vins a petits preus 2022’, editat per Cossetània Edicions —que despedia l’any celebrant les seves noces d’argent (Felicitats!)— pretén apropar el vi català als lectors d’una manera amena, entenedora i pràctica. Com? A través d’una selecció de més de 500 vins amb un preu inferior als 15€ realitzada pel seu autor, el sommelier i filòleg Lluís Romero.

‘Catalunya, terra de vi’, editat per Propostes culturals Andana i prologat pel sommelier Josep Roca, convida a fer un viatge per les dotze denominacions d’origen de Catalunya tot descobrint paisatges, projectes i persones que dibuixen i enriqueixen cadascun dels territoris vitivinícoles del país. El llibre compta amb informació tècnica de cada territori, il·lustracions de Lluís Masachs, fotografies de Maria Rosa Ferré i textos lliures de dotze persones que tenen una estreta relació amb la zona protagonista del relat: Pep Antoni Roig, Clara Antúnez, Ramon Francàs, Rafa Gimena, Esteve Giralt, Albert Martínez López-Amor, Toni Massanés, Toni Orensanz, Josep Maria Sans i Travé, Josep Sucarrats, Lluís Tolosa i Eva Vicens. “Catalunya no es pot definir sense vinyes i aquest llibre així ho reivindica, així com també la feina que fan a diari les seves pageses i pagesos”, va manifestar l’editor Ramon Nadal durant la seva presentació la passada tardor.

Foto de coberta de Miguel A. Padriñán de Pexels

Altres entrades