Llegir més i menjar millor: propòsits d’Any Nou!

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Informació
  • Productes
  • Productors
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 20.01.2021

Què

Any Internacional de les Fruites i Verdures

El passat mes de desembre, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb la clara intenció de promoure l’augment del consum d’aquests grups d’aliments, essencials en la nostra dieta, reduir l’impacte mediambiental i fomentar estils de vida més saludables. T’hi apuntes?

Qui

Tu i els teus

Et fa mandra pelar la fruita? Trobes que la verdura és avorrida? Si les busques, sempre trobaràs justificacions per no canviar d’estil de vida, però enguany no tens excuses. Per què no fas una llista de tots els beneficis que pot aportar-te i pot comportar en el teu entorn menjar diferent? Pots incorporar una fruita o una verdura diferent a la cuina cada mes. Serà bo per a tu, per als teus i per al planeta.

On

A casa i al restaurant

Tot i les restriccions horàries i de mobilitat, la restauració catalana segueix treballant per oferir un ampli ventall de propostes gastronòmiques saboroses i segures perquè els consumidors incorporem més colors a la nostra dieta diària. Alguns ja han fet del ‘verd’ el seu color i comproven que menjar fruites i verdures pot ser atractiui divertit.

Per saber-ne més

Una mica de bibliografia

Si ja t’havies proposat alimentar-te millor aquest 2021, benvigut i benvinguda al club! Comença per alimentar bé les neurones com ja suggeria el neuròleg i cuiner Miquel Sánchez Romera al llibre ‘Alimenta bien tu cerebro’ (Libros Cúpula, 2018).

El món editorial és ple d’obres per a tots els públics que poden ajudar-te a descobrir noves maneres de produir i de consumir, a comprendre-les i incorporar-les a la teva vida quotidiana.

Entre les novetas de 2020, ‘Els fermentats’ o ‘La carxofa’ de la dietitista Marta Vergés (Cossetània Edicions); ‘Mercats, un món per descobrir’ (Editorial Flamboyant) del periodista Josep Sucarrats i la il·lustradora Miranda Sofroniou; i ‘Arrelats a la terra. Propostes per a una agricultura regenerativa’, del pagès i enginyer tècnic en agricultura orgànica Francesc Font (Tigre de Paper).

mercats_llibre_editorial_flamboyant
Interior del llibre ‘Mercats, un món per descobrir’ (Editorial Flamboyant, 2020).

Menjar és cultura

I la cultura és segura. Si l’actualitat no t’ho impedeix, intenta destinar un temps a consumir-ne. Al territori català, sempre trobaràs alguna activitat cultural relacionada amb l’alimentació, la nutrició, la cuina o la gastronomia com l’exposició ‘Què Mengem Avui?’ de la cuinera i restauradora Ada Parelladai l’antropòloga Agnès Villamor, instal·lada fins al 28 de febrer al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

La mostra permet al visitant reflexionar en família sobre els hàbits alimentaris propis, entenent que no només afecten al nostre organisme sinó també, a l’entorn on vivim i al planeta. En definitiva, que el que triem per menjar té efectes més enllà del plat o de satisfer la gana del moment, té efectes en tota la nostra vida i la vida del que ens envolta. El museu és obert de dimarts a dissabte i festius de 16 a 19 h, i diumenges, d’11 a 14 h.

T’has preguntat mai per què menges el que menges?

‘Dilluns sense carn’

I què pots fer els dilluns? Substituir el consum de carn per llegums, per exemple, tot i seguint el moviment internacional ‘Meat Free Mondays’ . L’acció no és nova però sí més visible que mai a la catosfera (la blogosfera catalana) i promou una dieta vegetariana per reduir l’impacte ambiental de la producció càrnica. Molt exitosa en algunes ciutats del món, va sorgir durant la Primera Guerra Mundial impulsada pel govern dels Estats Units, per tal de reduir el consum de carn per problemes econòmics i disponibilitat d’aliments.

No obstant, el moviment que es coneix avui té un enfocament per complet diferent. La iniciativa va renéixer a la fi dels 90, al Regne Unit, impulsada per l’ex-Beatle Paul McCartney i la seva esposa, reconeguts activistes en temes d’alimentació vegetariana. Avui en dia, s’encoratja a compartir receptes i idees aquest dia de la setmana a les xarxes socials. Una excusa perfecta per provar d’elaborar nous plats.

Recepta d'Olla de recapte
Olla de recapte. Ideal per a un ‘dilluns sense carn’. Trobaràs la recepta a Gastroteca.

Altres entrades