Autora: Carme Gasull
Des de l’escudella i la carn d’olla a les neules i els torrons. El rebost català està ben farcit d’aliments amb noms i cognoms, especialment per celebrar aquestes festes. La tradició marca que el 25 de desembre a les cases no hi pot faltar un bon plat de sopa amb galets, així com un bon pollastre, capó o ànec rostit. I que el dia 26 es mengin canelons per celebrar la festivitat de Sant Esteve. De postres: neules, torrons i altres dolços, tradicionals i creatius, elaborats pels millors mestres pastissers del país. I per regar-ho tot, vins, escumosos, licors i begudes al gust; millor, amb moderació.
Sabies que el Torró d’Agramunt té Indicació Geogràfica Protegida (IGP)? S’entén per Torró d’Agramunt la massa elaborada amb mel, ametlles o avellanes pelades i torrades, sucre i/o xarop de glucosa, clara d’ou i oblea. La zona d’elaboració i envasat dels torrons emparats per aquesta IGP correspon al terme municipal d’Agramunt, comarca de l’Urgell, demarcació de Lleida.
A la Gastroteca hi trobaràs l’origen, la descripció i les dades de contacte d’alguns dels artesans i artesanes que elaboren i venen aquesta i altra menges nadalenques que faran gran la teva taula de Nadal.
No vols cuinar per Nadal? No en saps? Cada cop hi ha més restaurants i restauradors, parades de mercat i paradistes, botigues de queviures i botiguers, noves iniciatives i emprenedors que ofereixen propostes gastronòmiques per a tots els gustos i butxaques per gaudir de plats concrets o d’un àpat sencer, clàssic o creatiu, la nit i el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis.
O un joc de preguntes que t’acabarà recomanant una sèrie d’aliments locals per (re)descobrir la riquesa del rebost català aquestes festes.
Si a la teva taula no hi pot faltar l’oli d’oliva verge extra, si et menjaries les Terres de l’Ebre, si t’identifiques amb els sabors picants i t’atreveixes fàcilment a tastar productes i plats nous, aquest Nadal no pot faltar a la teva taula l’oli de la DOP Terra Alta i la baldana d’arròs. Aquest és un dels suggeriments que obtindràs si selecciones aquesta combinació de respostes al joc de Nadal de la Gastroteca, una manera lúdica i divertida de descobrir els més de 300 productes locals que recull el nostre portal.
Pots jugar-hi tantes vegades com vulguis, també amb els infants, i així anar coneixent els paisatges i els seus ingredients amb premi final: un drap de cuina il·lustrat per l’artista Agata Zdziarska i confeccionats pel taller de costura Solidaria Asociación. T’agrada? En sortegem 25, no te’ls deixis perdre!
O lots o paneres o estoigs. Hi ha pocs presents més plaents que celebrar el Nadal al voltant d’una taula plena de bons aliments, dolços i salats; només un: obsequiar-se i obsequiar a amics i familiars amb menjar i beure. No tens tradició? Fem que ho sigui!
Des de la Gastroteca, i responent a una petició que se’ns ha traslladat des de diferents sectors, us oferim la informació d’aquells productors o elaboradors que ofereixen lots amb productes de proximitat i de qualitat de diferents parts del territori, diferents preus i varietats, amb informació detallada del seu origen, això és, de les persones que hi ha al darrere i de les comarques d’on provenen. Podràs comprar directament, sense intermediaris.