Panellets, els dolços per sobreviure a les nits de por

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 26.10.2022

Autora: Carme Melià

Que

Panellets

Dolços tradicionals que es consumeixen amb motiu de la diada de Tots Sants. Són una mena de pastissos petits, normalment de forma rodona, que tenen com base el massapà, que es combina amb d’altres ingredients. El panellet de pinyó és el més habitual, però també n’hi ha de coco, llimona, cafè, xocolata, ametlla… i darrerament els pastissers han obert la veda a la innovació i la creativitat amb nous sabors i propostes exòtiques com els panellets de té matxa, de gingebre, de vermut…

Quan

Castanyada

Tot i que els trobem a les pastisseries durants els dies anteriors i posteriors, els panellets es mengen sobretot en la celebració de la Castanyada, la nit abans de Tot Sants. Són l’apartat dolç del receptari d’aquesta diada, que també inclou moniatos, castanyes i vi dolç o moscatell.

On

Catalunya i més

Els panellets són tradicionals de Catalunya, però també es mengen habitualment a les Illes Balears (Eivissa), al País Valencià i a alguns punts de l’Aragó. Malgrat l’augment de la celebració i les festes de Halloween a casa nostra, les menges tradicionals de la Castanyada -com els panellets- han aconseguit sobreviure i conviure amb les carbasses, les disfresses i els llaminadura o entremaliadura típics de les nits de por de la tradició anglosaxona.

Per saber-ne més

250 mil quilos de panellets!

Farina d’ametlla, sucre i clara d’ou. De tothom és coneguda la triada base per fer la massa dels panellets, el massapà. A partir d’aquí, la imaginació i la creativitat de cadascú permet fer múltiples variants d’aquests dolços: coco, xocolata, cafè, ametlla, codonyat, llimona, té verd, gingebre… i pinyons! Perquè el panellet de pinyons és, sense cap mena de dubte, el dolç estrella de la diada. De fet, el Gremi de Pastissers de Barcelona assegura que tres de cada quatre panellets que es venen són de pinyons.

Una quantitat impressionant si tenim en compte que es calcula que aquest any, recuperant dades prepandèmiques, es vendran uns 250.000 quilos de panellets durant la campanya de Tots Sants, que s’allargarà uns dotze dies i -a causa de l’encariment de les matèries primeres- tindrà un augment del 3% en el preu d’aquests dolços.

Els panellets són tant tradicionals, que fins i tot s’organitza un concurs per saber quina pastisseria catalana fa el millor panellet de pinyons artesà. Si vols tastar el guanyador del 2022, només hauràs d’anar fins a la pastisseria Carrió de Barcelona, on el mestre pastisser Oriol Carrió els elabora. Carrió ha estat el guanyador del tercer concurs de la Ruta de Millors Panellets de Pinyons Artesans de Catalunya, que organitza Panàtics i el Gremi de Flequers de Barcelona. Els panellets de Carrió han superat un total de 38 pastisseries d’arreu de Catalunya i el jurat n’ha valorat l’estructura global del dolç, la seva imatge exterior, la qualitat dels pinyons, el massapà i el gust i la textura a la boca.

Panellets pinyons-Crèdits_Imagen M.A.S.
Els panellets de pinyons, els reis de la festa / Imagen M.A.S.

Via lliure a la imaginació

Si ets de les persones a qui agrada preparar els panellets de casa, estàs de sort. La recepta és molt fàcil i, a més, podràs gaudir preparant-ho en família, ja que és una de les receptes que aprenen a fer més aviat els més petits de la casa (qui no ha viscut l’experiència d’assaborir els panellets de formes curioses que elaboren molts alumnes a l’escola per aquestes dates?). Només cal començar pel massapa: cal barrejar la mateixa quantitat de sucre i farina d’ametlla i, després, afegir-hi dues clares d’ou batudes fins a aconsseguir una massa compacta. I, via lliure a la imaginació: dona forma a la massa (especialment, boles) i afegeix-li els ingredients complementaris. Si tens dubtes, et deixem algunes receptes molt fàcils de seguir.

Hi ha qui, per abaratir una mica la recepta, ja que l’ametlla no és barata, afegeix a la base del massapà patata o moniato. Si ho fas a casa, no hi ha cap problema que surtis de la norma, però els panellets professionals per estar sota l’aixopluc del distintiu de qualitat Especialitat Tradicional Garantida (ETG), a la massa no hi ha d’aparèixer fècula (patates o moniatos), poma, conservants ni colorants artificials.

panellets
Moltes famílies opten per elaborar els dolços a casa i jugar amb les formes i els sabors.

Difunts, campanes i entremaliadures

Però, saps perquè és tradicional menjar panellets per aquests dates? Segons alguns historiadors, respon a l’evolució d’antics àpats funeraris que es feien en moltes poblacions de la Catalunya vella, ja que era costum fer un dinar quan moria un familiar. Una altra explicació té a veure amb els campaners, que havien de passar-se la vigília de Tots Sants tocant a difunts i, per acompanyar-los, durant la nit alguns veïns s’apropaven a l’església per compartir amb ells fruita seca, dolços i vi. I d’aquí va derivar cao a la festa de la Castanyada, que recorda aquest costum tot menjant castanyes, moniatos i panellets.

Actualment, la festa ha anat incorporant tradicions foranes, impulsades pels més petits de la casa que volen viure els Halloween anglosaxons. Així, en moltes festes nostrades barregem els moniatos amb les carbasses de cares terrorífiques, veiem bruixes menjant castanyes i esquelets esperpèntics bevent moscatell. Per això, quan et truquin a casa, i et demanin “una llaminadura o una entremaliadura” només caldrà que els donis un panellet de pinyons per evitar que et donin un bon ensurt!

Festa de la Castanyada a Torrelavit 2
Castanyes, un altre imprescindibles de la festa de tardor.

Altres entrades