Autora: Carme Gasull
La celebració del solstici d’estiu, la vigília de Sant Joan, el 23 de juny, ha estat vinculada a Catalunya des de fa segles al calendari dolç. En un principi, les coques que es consumien en aquesta diada eren rodones, amb un forat al mig en record del disc solar. Pastades a casa i portades als forners perquè les coguessin, es feien amb pasta adobada ensucrada i pinyons. Ja llavors era costum menjar-les en comunitat i, amb el naixement de les primeres pastisseries al segle XIX, la recepta es va endolcir amb l’aportació de cireres i altres fruites confitades. En quantitats menors, la mateixa coca també es consumeix per la diada de Sant Pere i per la de Sant Jaume.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera ‘artesania alimentària’ a “l’activitat d’elaboració de productes alimentaris, que complint els requisits assenyalats per aquesta matèria, estan subjectes a unes condicions durant tot el seu procés productiu que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal de l’artesà/ana”. En el cas de les coques, forner(e)s i pastisser(e)s.
De nord a sud i d’oest a est, s’elaboren i es consumeixen coques diverses per Sant Joan: de les més tradicionals (de crema, de llardons, farcides de cabell d’àngel, de nata…) a les més creatives. Aquesta varietat també es nota en les formes que prenen, tot i que la més habitual continua sent l’ovalada i de fruita confitada. Per fer la massa, s’utilitza farina de força, llevat, llet, ous, mantega, pell de llimona ratllada, sucre, anís i sal. Per damunt, s’hi afegeixen bocins de fruita confitada, pinyons i sucre. S’acostuma a menjar per postres, després de sopar, i durant la nit, a mitja revetlla.
Amb l’objectiu de reconèixer el treball i l’esforç que hi ha al darrere d’una elaboració que ha esdevingut símbol de la tradició catalana, on els pastissers i els forners o flequers en són els màxims protagonistes, l’agència de màrqueting gastronòmic Sr y Sra Cake va crear el 2019 el concurs ‘La Millor Coca de Sant Joan’ que, en la seva tercera edició, ha comptat amb la participació de gairebé un centenar de forns i pastisseries de tot el país.
Enguany, el concurs ha comptat amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, el Gremi de forners de Lleida i la Associació de Forners i Pastissers de Balears, així com amb un nombrós jurat integrat per diferents perfils professionals vinculats al món dolç.
Així doncs, els membres del jurat van decidir el passat 20 de maig a Barcelona atorgar el guardó a la ‘Millor Coca de Crema i Pinyons’ a l’establiment Can Plana de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) mentre que la fleca pastisseria Can Berta de Palau Saverdera (Girona) s’enduia el premi a la ‘Millor Coca Tradicional de Fruites’ i la Pastisseria Cobo de l’Espluga del Francolí (Tarragona) el de ‘Millor Coca de Sant Joan de Llardons’.
Per la seva banda, el jurat decidia premiar la Pastisseria Bomboneria Joan del Papiol (Barcelona) amb el guardó a la ‘Millor Coca Creativa’. A més, Montse Expósito, estudiant d’hostaleria de l’Institut Cavall Bernat de Terrasa (Barcelona), aconseguia el premi a la categoria ‘Coca Novell’, un guardó de nova creació.
Segons l’artesà Elies Miró, propietari de la pastisseria Miró de Castellterçol i president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, són aquestes:
1. Fermentacions llargues i lentes. Imprescindible per aconseguir una coca esponjosa i amb aroma.
2. Ingredients frescos i de qualitat. Una bona farina, mantega extra, llet i ous frescos per fer la crema, pinyons del país (molt més saborosos!) i fruita fresca confitada de forma artesanal a la pastisseria, entre altres.
3. Acabada de fer. O feta 24 hores abans, com a màxim, de la seva venda. Això permet elaborar-la amb ingredients frescos i sense cap mena de conservant.
4. Elaboració artesanal. Perquè la coca tingui personalitat i aroma, present tant a la massa com als elements que la integren, ja sigui la fruita (confitar-la a la pastisseria garanteix el gust i la tendresa) o la crema (casolana).
Per cert, que el Gremi confia igualar les vendes de producte assolides el 2019, això és 1,8 milions de coques artesanes de pastisseria. Segons les previsions de l’entitat, la coca de crema tornarà a ser la més venuda seguida de la de llardons i la de fruita.