Autora: Carme Gasull
De la unió de las paraules ‘pod’ (del famós reproductor d’àudio) i ‘cast’ (de broadcast o emissió) sorgeix el terme ‘podcast, usat per a designar els episodis, capítols i/o arxius d’àudio que es poden escoltar a plaer gràcies a Internet. Filant més prim, un podcast és una publicació digital, periòdica, gratuïta, i sense un horari estricte d’emissió, que es pot descarregar i/o escoltar en línia totes les vegades que es vulgui.
del món de l’alimentació i la gastronomia mariden converses sobre territori, paisatge, món rural, restauració… en definitiva, sobre menjar, beure i viure amb diferents segells personals. Aquesta és la gràcia del podcast gastro. Espais autònoms, que pengen d’emissores de ràdio o de projectes multiplataforma. Aquesta és la realitat dels podcast creats més recentment en territori català.
Les plataformes de difusió més habituals d’aquests arxius d’àudio són Spotify, Ivoox, Itunes, Apple Podcast o Google Podcast, tot i que també es pot pujar a qualsevol pàgina web o blog a través de WordPress, el gestor de continguts més utilitzat a Internet.
A principis de juny, Clara Antúnez i Jaume Montanyà, impulsors del projecte de creació d’experiències gastronòmiques sensorials, La Gastronòmica, presentaven ‘Fem el toc’,una sèrie de 10 capítols que conviden a tastar amb l’oïda, els productes del seu territori, l’Alt Empordà.
“Sota aquesta expressió tan empordanesa i tan nostra, ‘Fem el toc” va més enllà del beure tot i que les begudes tenen un protagonisme destacat. El que volíem era fer pedagogia de diferents productes gastronòmics des de l’inici, no només el vi, perquè entenem que la seva comunicació ja està prou professionalitzada i que en canvi, això no passa amb altres aliments. Volíem explicar les històries que amaguen els productes perquè és la manera que el públic reconegui no només la seva qualitat i implicació, sinó també la riquesa i la diversitat agroalimentària que tenim a l’Empordà”, expliquen els seus creadors.
El llistat inclou un viatge gastronòmic a través de productes com Aigua Vilajuïga, patrocinador del producte, Formatges de Mas Marcè, Foie Gras Collverd, Oli d’oliva verge extra ecològic Masetplana, Vaca de l’Albera, Olives farcides d’anxova El Xillu, Mel d’Abellaires Empordanesos i Vi dolç del celler Vinyes dels Aspres. Busca’ls a la Gastroteca!
https://open.spotify.com/episode/7FxCFv2TpV4BTDCJ8pV9Np
Una revista en paper, un web, una ràdio digital i un mercat virtual de productes de proximitat. Això és Arrels o el projecte que el grup cooperatiu Som posava en marxa posat en marxa el 2020 per explicar “el món que torna”. Una multiplataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural, així com un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors.
La ‘ràdio digital’ d’Arrels s’estrenava amb el podcast Ona pagesa, un magazín informatiu setmanal d’actualitat dirigit pel periodista Albert Mercadé i copresentat amb el també periodista Miquel Andreu. Bons coneixedors de la realitat pagesa de Catalunya, Mercadé i Andreu donen veu als i les protagonistes de la ruralitat d’avui perquè reflexionin sobre aquest sector.
A Ona pagesa s’hi va afegir ‘Ruraletes’ o les expressions culturals del món rural, tant avanguardistes com tradicionals, de la mà d’una altra periodista, Txell Bonet.
“Ja no som de poble o de ciutat: som les dues coses alhora!”. Aquesta és la conclusió a la qual, partint de la seva pròpia experiència, va arribar Alba Forés, periodista valenciana establerta a les Terres de l’Ebre. I d’aquí neix el nou podcast d’Arrels, ‘Salvant les distàncies’, on es mostren històries vitals de perfils molt diferents, que també viuen a cavall de dos mons, el rural i l‘urbà.
Recupera’ls tots a: https://arrels.info/radio/
Aquest és el nom del podcast a través del qual la periodista Cristina Jolonch comparteix, quinzenalment, converses sobre gastronomia i vida amb personatges d’àmbits diversos. És el cas dels cuiners Joan Roca (El Celler de Can Roca) o Jordi Vilà (Alkímia, Alkostat), el showman Carlos Latre, el pizzer Fabián Martín, la cineasta Isabel Coixet o la nutricionista i dietista Elena Roura, directora científica de la Fundació Alicia, estrenat el passat 29 de juny.
Els pots trobar a plataformes com Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts i al canal ‘Comer’ de La Vanguardia, un contenidor de múltiples continguts vinculats al menjar i al beure llençat a Internet el 2016 pel diari del mateix nom.
El podcast és el producte més nou del canal, que s’afegeix a les receptes, consells de cuina i alimentació, consultoris vinícoles, actualitat enogastronòmica, reflexions, entrevistes i reportatges dirigits per la mateixa Jolonch, autora també del llibre ‘De carne y hueso’ (recull en paper d’algunes de les entrevistes publicades virtualment) i codirectora, juntament amb l’artista visual Samuel Aranda, de la sèrie documental ‘Sin Reservas’ que penja de la mateixa plataforma i que, de moment, consta de 8 episodis o capítols.
Per celebrar aquests cinc anys de vida, per cert, a finals de setembre entregaran els Premis Comer La Vanguardia, “amb un guardó que em fa especial il·lusió: el Premi de Relat Gastronòmic, dotat amb 3.000 euros i que es publicarà a La Vanguardia”, explica Jolonch. “La convocatòria, ja tancada, ha estat un èxit”, afegeix satisfeta. Felicitat(s)!