Conèixer els aliments al seu origen no té preu! Per això, a la Gastroteca t’hem dissenyat diferents rutes gastronòmiques per Catalunya a través d’aliments (i elements) representatius del territori que t’hi guiaran amb els cinc sentits. El raïm i els seus temples, els forns i seus pans, els fruits del mar, l’arròs del Delta i les esquelles són les cinc rutes actuals. N’hi haurà més.
I monjos cartoixans, arquitectes modernistes, guies ecoturístics com la família Polet, pastores i pastors de la Vall d’Àssua, cuiners com Fran López o Santi Colominas, caps de sala com la Sandra Baliarda… Tots junts narren històries de naturalesa i art, d’esforç i treball en equip, de passats durs i futurs esperançadors.
Les cinc rutes gastronòmiques de la Gastroteca passen per camps, molins, forns, ports, obradors, museus, centres d’intepretació i molts altres indrets del nostre territori on la seva presència té una importància cabdal. Són itineraris plens d’història, sabors i emocions on comprendràs el fort lligam entre alimentació i patrimoni. Perquè la gastronomia també és cultura!
Aquesta espècie de campana petita o picarol que es posa al coll dels caps de bestiar per guiar el ramat, dóna nom a una de les rutes més singulars de la Gastroteca. Una ruta que enllaça el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell per obrir un camí més en el paisatge ramader català. Centres d’interpretació, ecomuseus, formatgeries amb agrobotiga o espai de tast, artesanes de la llana, pastores i pastors, i ramats que mengen herba, prevenen incendis forestals i són l’eix d’una economia sostenible i local en formen part. Imperdible si no l’has sentit mai dringar.
La venda de proximitat no s’aplica als productes recol·lectats en el medi natural, als productes de la pesca, ni a l’autoconsum privat de la producció pròpia i dels productes d’elaboracióSabies que la pesca tradicional i artesana protegeix la biodiversitat de les nostres aigües, potencia l’economia local, permet la traçabilitat del producte i garanteix el nostre benestar alimentari? Per respectar els oficis vinculats a la pesca i delectar-se amb els sabors marins neix aquest itinerari que pren una part de tot el territori coster català i exemplifica l’esforç de les barques que diàriament feinegen, el valor de les confraries i de les llotges, la riquesa de la cuina marinera i el treball de diferents entitats culturals per difondre el coneixement i la identitat dels pobles del mar.
Comunal, gremial o privat, el forn sempre ha esdevingut un equipament comunitari bàsic, vinculat amb la identitat social, econòmica i alimentària de cada poble. A Catalunya tenim forns centenaris que segueixen fent venda al públic, on la llenya continua espurnejant i els llevats treballen de sol a sol al servei dels mestres forners, hereus d’un llarg llinatge d’artesans. Així mateix, preservem molins i forns veïnals i domèstics, i celebrem festes populars que commemoren el patrimoni i la cultura del pa. La Ruta Fornera assenyala alguns punts històrics com a paradigma dels diferents paisatges panarres del país, per subratllar la importància del fornatge, de l’ofici artesanal i de les varietats tradicionals i ecològiques que s’hi ofereixen.