Quin és l’origen dels aliments?

  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 25.11.2020

Què

Rutes per conèixer d’on venen els productes

Conèixer els aliments al seu origen no té preu! Per això, a la Gastroteca t’hem dissenyat diferents rutes gastronòmiques per Catalunya a través d’aliments (i elements) representatius del territori que t’hi guiaran amb els cinc sentits. El raïm i els seus temples, els forns i seus pans, els fruits del mar, l’arròs del Delta i les esquelles són les cinc rutes actuals. N’hi haurà més.

Qui

Pagesos, ramaders, elaboradors i artesans alimentaris

I monjos cartoixans, arquitectes modernistes, guies ecoturístics com la família Polet, pastores i pastors de la Vall d’Àssua, cuiners com Fran López o Santi Colominas, caps de sala com la Sandra Baliarda… Tots junts narren històries de naturalesa i art, d’esforç i treball en equip, de passats durs i futurs esperançadors.

On

Arreu de Catalunya

Les cinc rutes gastronòmiques de la Gastroteca passen per camps, molins, forns, ports, obradors, museus, centres d’intepretació i molts altres indrets del nostre territori on la seva presència té una importància cabdal. Són itineraris plens d’història, sabors i emocions on comprendràs el fort lligam entre alimentació i patrimoni. Perquè la gastronomia també és cultura!

Per saber-ne més

La Ruta de l’Esquella

Aquesta espècie de campana petita o picarol que es posa al coll dels caps de bestiar per guiar el ramat, dóna nom a una de les rutes més singulars de la Gastroteca. Una ruta que enllaça el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell per obrir un camí més en el paisatge ramader català. Centres d’interpretació, ecomuseus, formatgeries amb agrobotiga o espai de tast, artesanes de la llana, pastores i pastors, i ramats que mengen herba, prevenen incendis forestals i són l’eix d’una economia sostenible i local en formen part. Imperdible si no l’has sentit mai dringar.

Esquelles de l'Ecomuseu dels pastors de la Vall d'Àssua
Esquelles de l’Ecomuseu dels pastors de la Vall d’Àssua

De la barca al plat

La venda de proximitat no s’aplica als productes recol·lectats en el medi natural, als productes de la pesca, ni a l’autoconsum privat de la producció pròpia i dels productes d’elaboracióSabies que la pesca tradicional i artesana protegeix la biodiversitat de les nostres aigües, potencia l’economia local, permet la traçabilitat del producte i garanteix el nostre benestar alimentari? Per respectar els oficis vinculats a la pesca i delectar-se amb els sabors marins neix aquest itinerari que pren una part de tot el territori coster català i exemplifica l’esforç de les barques que diàriament feinegen, el valor de les confraries i de les llotges, la riquesa de la cuina marinera i el treball de diferents entitats culturals per difondre el coneixement i la identitat dels pobles del mar.

Les xarxes de les remendedores al Museu de la Pesca a Palamós
Les xarxes de les remendedores al Museu de la Pesca a Palamós

El nostre pa de cada dia

Comunal, gremial o privat, el forn sempre ha esdevingut un equipament comunitari bàsic, vinculat amb la identitat social, econòmica i alimentària de cada poble. A Catalunya tenim forns centenaris que segueixen fent venda al públic, on la llenya continua espurnejant i els llevats treballen de sol a sol al servei dels mestres forners, hereus d’un llarg llinatge d’artesans. Així mateix, preservem molins i forns veïnals i domèstics, i celebrem festes populars que commemoren el patrimoni i la cultura del pa. La Ruta Fornera assenyala alguns punts històrics com a paradigma dels diferents paisatges panarres del país, per subratllar la importància del fornatge, de l’ofici artesanal i de les varietats tradicionals i ecològiques que s’hi ofereixen.

Antic forn de pa de Capafonts
Antic forn de pa de Capafonts

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.