Des del gall del Penedès als galets, passant per l’oli d’oliva verge extra. El rebost català està ben farcit durant tot l’any i, més, per celebrar aquestes festes. La tradició marca que el dia de Nadal no falti a les cases escudella i carn d’olla, així com pollastre, capó o ànec rostit, i que, si no t’acabes el tall, en facis canelons per l’endemà, festivitat de Sant Esteve. De postres, torrons i neules. I per regar-ho tot, vi, cava i licors locals amb moderació.
Sabies que les neules estan en fase d’estudi per a ser considerades Especialitat Tradicional Garantida (ETG)? A la Gastroteca hi trobaràs l’origen, la descripció i les dades de contacte d’alguns dels artesans i artesanes que elaboren i venen menges nadalenques que faran gran la teva taula de Nadal. Casa Graupera (Mataró, Maresme), Especialitats Viñas (Vilada, Berguedà) o Carquinyolis Ferrer (L’Espluga de Francolí, Conca de Barberà), per exemple.
No vols cuinar per Nadal? No en saps prou? Vols contribuir a la recuperació dels establiments de restauració catalans? Hi ha molts establiments que per aquestes festes ofereixen diferents propostes gastronòmiques per celebrar de manera clàssica o creativa amb ells la nit de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis. Perquè gaudeixis d’un àpat memorable.
Benvinguts a Pagès (BaP), la gran festa de la pagesia catalana, dona el tret de sortida al Nadal amb aquesta campanya de promoció i incentiu del consum de productes autòctons. La iniciativa parteix de la idea que cuidar la nostra taula implica cuidar la nostra pagesia. Així, 36 explotacions agrícoles catalanes i 12 allotjaments turístics d’arreu del país hi participen amb l’objectiu de facilitar la compra directa del camp a la taula. La web del BaP recull més d’un centenar de productes alimentaris tradicionals per a aquestes festes. Cada producte compta amb la seva fitxa informativa, així com la referència del productor o productora que el fa possible, i un enllaç directe a la cistella de compra.
#CuidemLaNostraTaula es complementa amb un sorteig a Instagram i Facebook de 5 xecs regals valorats en 100€ per comprar als productors participants, així com amb un sorteig de fins a 50 individuals de taula d’edició limitada. La campanya, que compta amb la participació de diversos influencers gastronòmics catalans, inclou l’emissió de dos vídeos promocionals als canals digitals per donar a conèixer els nostres productors i gaudir d’un Nadal amb aliments d’aquí.
Si celebrar el Nadal amb la família i al voltant d’un àpat amb aliments del país és tradició nostrada, també ho és obsequiar a amics, coneguts i saludats amb una cistella amb productes propis d’aquestes dates. Per això, Gastroteca se suma a la campanya #CuidemLaNostraTaula amb la promoció de diferents lots nadalencs de proximitat. Al portal es poden trobar una selecció de paneres, de diferents preus i varietats, amb informació detallada dels elaboradors i les comarques d’origen dels aliments, així com la possibilitat d’adquirir la cistella directament dels productors.
A més, i sota el concepte #AlimentsQueSónCultura, Gastroteca ha endegat una campanya amb la qual t’animem a consumir els aliments que ens són més pròxims aquest Nadal. Pots seguir-la a través dels diferents perfils de xarxes socials que tenim implementats, Instagram, YouTube, Facebook i Twitter. Veuràs que consisteix en 3 accions: un joc de preguntes que t’acabarà recomanant una sèrie d’aliments locals per regalar o regalar-te aquestes festes; un calendari d’advent que descobreix un producte local de temporada cada dia durant el mes de desembre; i un drap de cuina amb il·lustracions exclusives que es sortejarà el 25 de desembre a les plataformes socials. No te’l perdis!