Autora: Carme Gasull
O un espai que promou la construcció col.lectiva de relats inaudits sobre les dones i l’alimentació a través de processos creatius, col.laboratius i participatius per visibilitzar el poder transformador de l’alimentació en les seves vides, els seus entorns i en el medi ambient com a dones que alimenten el món. El 8 de març de 2021, Dia Internacional de la Dona Treballadora, va ser el tret de sortida d’una sèrie de publicacions d’imatges i relats vivencials.
Ambientòlogues, agroecòlogues, bioquímiques, enginyeres agrònomes, investigadores, periodistes, sociòlogues… DAMES és un grup de dones d’edats diverses que treballen en relació al sistema alimentari des de disciplines diverses, vinculades a partir de la recerca i també des de l’activisme, que en el context de pandèmia no han deixat de generar espais on trobar-se i ampliar els seus vincles professionals.
De moment, emplenen aquestes dues xarxes socials amb els relats de l’alimentació “invisible” posant en joc la seva pròpia experiència i els seus cossos; “per tal de subvertir les imatges idealitzades i desnaturalitzades sobre l’alimentació sostenible i reemplaçar-les amb experiències reals que mostren el poder transformador de l’alimentació en les nostres vides, els territoris i el planeta”.
“La investigadora Anna Moragues, la bioquímica Berta Vidal, l’ambientòloga i activista Gaby Susanna, l’agroecòloga Maria Borràs, l’enginyera agrònoma Laura Batlle, l’ambientòloga Míriam González, la consultora Nikoletta Theodoridi, la sociòloga Marta Pons, la investigadora Raquel Díaz Ruiz… cadascuna de nosaltres pot explicar un relat diferent del què és DAMES, però l’objectiu és comú: volem posar en relleu la dona en el món de l’alimentació sostenible”, resumeix la periodista audiovisual Anna Achón.
Achón, project manager de Barcelona centre de Disseny (BCD), encarregada de l’àrea de Food&Design que promou el talent local en matèria de Food Design, és una de les portaveus d’aquesta plataforma gestada en uns espais de cocreació del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).
“Mesos enrere, unes quantes professionals vinculades al món de l’alimentació i el malbaratament —algunes de les quals ens coneixíem i d’altres no— vam coincidir en unes sessions de treball. Ens va semblar tan interessant el que podíem fer juntes que vam pensar: “Ara que ens coneixem, per què no ens agrupem i tirem endavant algun projecte? I així va néixer DAMES, un grup de dones que vol trencar el discurs únic al voltant de l’alimentació sostenible”, explica.
“Creiem que hi ha un buit històric, i al mateix temps, una instrumentalització de les dones en el relat de l’alimentació sostenible. Si te’n vas a Google i fas una cerca en aquest sentit t’apareixen un gran nombre d’imatges de dones joves amb un grapat de pomes. No és el relat més profund del món… La dona ha alimentat el món des del seus inicis i mai ha tingut el protagonisme que es mereix, des de la pagesia a l’alta gastronomia, i volem canviar aquesta dinàmica”, manifesta Achón.
“Per què no fem un procés de fotografia col·lectiva i participativa i mostrem diferents perfils de dones?, vam pensar. I hem començat així, creant la fototeca a Instagram”, intervé l’ambientòloga, activista i directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) Gaby Susanna.
“La metodologia es basa en una col·laboració participativa. Busquem perfils diversos de dones, hi contactem i els enviem una nota explicant-los el projecte. Quan ens responen, les entrevistem i de l’entrevista elles mateixes extreuen una frase i escullen un objete que les representa i que volen compartir. A partir d’aquí es construeix un retrat que s’acompanya amb un pla detall i la biografia personal”, afegeixen.
“La idea és que el relat sigui molt més divers; estem treballant per aconseguir finançament i fer-ho realitat”, subratlla la periodista. I tot per aconseguir culminar aquesta tasca amb una exposició de gran format al carrer en el marc de la setmana de l’Alimentació Sostenible, “al voltant del 16O, Dia Mundial de l’Alimentació, si és possible”.
L’objectiu és generar una primera ràfega de fotografies per a nodrir una fototeca amb imatges reals entorn a l’alimentació sostenible, a Barcelona i voltants, que contrapesin les desigualtats i esbiaixos de l’imaginari actual que estiguin a disposició de l’equip de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible (CMAS21).
“L’alimentació sostenible va molt més enllà de menjar ecològic. Perquè realment sigui un concepte transformador, l’alimentació s’ha de mirar des de la concepció de sistema alimentari ja que, aquest, està implicat també en la producció de paisatges culturals i naturals, en la creació de relacions més sanes, respectuoses entre nosaltres i amb els nostres entorns”, incideix l’agroecòloga Maria Borràs, una altra de les integrants de DAMES.
“Quan parlem d’alimentació sostenible hem de tenir cura en no caure en el parany de la gran agroindústria que, una vegada més, s’ha cooptat els conceptes per mercantilitzar-los i treure’n benefici. Volem trencar amb això, i volem que tota dona pugui explicar com ella emergeix, en qualsevol punt del sistema alimentari, al voltant d’aquest concepte”.