Autora: Carme Gasull
El producte gourmet és aquell que aconsegueix un posicionament diferencial en el mercat i això el permet fixar un preu significatiu. La seva diferenciació pot venir donada per diferents atributs: una qualitat superior, una exclusivitat del canal de venda, un packaging sofisticat i diferencial o una història única.
I la vetllada que des de fa sis edicions organitza el Clúster Gourmet de Catalunya serveix per donar a conèixer els productes més innovadors dels seus associats, per presentar les marques que s’hi adhereixen i per reconèixer les novetats més destacades del sector de l’alimentació gourmet de Catalunya de l’any. Prop de tres-centes persones, per cert, van assistir a la VI Nit del Gourmet Català, celebrada ahir a l’Espai Mas Marroch, a Vilablareix (Girona).
L’entitat, presidida pel gerent de Torrons Vicens, Àngel Velasco, té l’objectiu principal de promoure i contribuir a la competitivitat del sector de l’alimentació gourmet català d’alta gamma a través d’una imatge conjunta de qualitat dels productes gourmet, incrementant el grau d’internacionalització de les seves empreses, innovant en valor pel client gourmet i creant nous canals directes amb els clients així com captant nous consumidors.
Durant el parlament inaugural de la gala, Velasco va destacar la gran fortalesa que ha demostrat el sector de l’alimentació durant la pandèmia, sobretot pel que fa a la capacitat de treball de les persones que el sostenen. Així mateix, va celebrar l’esforç sostingut per afrontar els reptes en digitalització, sostenibilitat, innovació i internacionalització.
L’emplaçament no podia ser un altre. I és que el Premi ‘Gourmet Català de l’Any 2021’ va ser atorgat a Montserrat Fontané, cuinera i matriarca del Celler de Can Roca, qui no va poder recollir-lo personalment per motius de salut. Ho va fer, en nom seu, un dels seus fills, Josep (Pitu) Roca, el cambrer de vins del restaurant gironí reconegut arreu del món, qui va agrair a la mare l’exemple familiar i professional rebut a casa que ells han recollit i continuen transmetent.
Josep Roca va expressar que la trajectòria de la seva mare es defineix amb els valors de la generositat, el sacrifici, l’esforç, l’exigència i tenir cura dels altres a partir de la cultura del gust. Valors que, des del seu punt de vista, també comparteixen les empreses del Clúster Gourmet de Catalunya. Roca va rebre el guardó de mans del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Pere Aragonès, qui va constatar l’excel·lència i el potencial de la gastronomia catalana a través de les empreses presents a l’acte. Aragonès va lloar el potencial alimentari de Catalunya i va encoratjar els assistents a seguir apostant pel valor, cosa que, sens dubte, també passa pel producte gourmet, com va expressar en el seu parlament de cloenda de l’acte.
Premi al Creixement Empresarial en Innovació
Aquest guardó, que reconeix les estratègies d’innovació més eficaces de les empreses del Clúster Gourmet, va obrir l’entrega de premis. El jurat, composat per la Unitat de Clústers d’ACCIÓ i la Universitat de Vic, va decidir que, per la seva continua aposta en la innovació en productes sans, ecològics, sostenibles i de proximitat, fomentant els cultius propis, el mereixia l’empresa Hort del Silenci, d’Artesa de Segre (Lleida).
El Sr. Albert Castellanos, Secretari d’Empresa i Competitivitat, el va lliurar al director gerent de l’empresa, el Sr. Ramon Pons, qui va reivindicar el valor de la pagesia durant el seu parlament. “Entenc aquest guardó com un premi a la perseverança, al treball en equip, lúdic i apassionat que ha sabut, per exemple, valoritzar el més humil dels nostres cultius, fer-lo més sostenible i rentable per a tots els que integren la cadena de valor”, va afegir.
A Hort del Silenci són el que diuen que són: agricultors i elaboradors que treballen incansablement per la sobirania alimentària i per donar valor al que produeixen, és a dir, alimentació certificada ecològica i de proximitat. Mantenen les arrels conservant i potenciant la producció de cultius propis que són la base de tots els seus productes, als quals afegeixen innovació i nous criteris, com ara productes vegans i sense gluten. Ho acompanyen amb una aposta decidida pels envasos sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
Premi al Creixement Empresarial en Internacionalització
Un guardó que reconeix l’activitat destacada que ha suposat un pas endavant en la internacionalització d’una empresa del Clúster Gourmet. El jurat d’aquest premi, composat per la Unitat de Internacionalització d’ACCIÓ i la direcció de PRODECA, va decidir que per la seva excel·lent evolució internacional recolzada en l’estratègia digital i el llançament de nous productes el mereixedor del guardó aquest 2021 era el celler Vallformosa.
L’Excel·lentíssim Sr. David Mascort, alcalde de Vilablareix, el va lliurar a Marta Vidal, la directora de l’empresa de Vilobí del Penedès (Barcelona), qui va agrair la feina intensa dels viticultors i, també, dels companys i col·laboradors de Vallformosa durant el seu parlament.
Amb més de 150 anys d’història, Vallformosa és una de les companyies líders en el sector de vins i escumosos, on conviuen la tradició, innovació, sostenibilitat i diferenciació en totes les seves vessants. Compten amb tres marques d’escumosos Vallformosa, Mistinguett i Gran Barón i una de vi, Cultivare. Aquest 2021, per segon any consecutiu, han estat guardonats amb el Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler, amb el qual es reconeix al celler amb major nombre de guardons obtinguts durant l’edició dels Premis Vinari, tant al 2020 com al 2021.
Premi a la Trajectòria Empresarial
Finalment, el guardó que reconeix les trajectòries més llargues, el valor de l’evolució històrica de les empreses del país, va recaure en la revista CUINA pels seus 20 anys com a mitjà de comunicació líder i altaveu de la gastronomia i dels productes de qualitat del país. Va lliurar-lo l’Honorable Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Sra. Teresa Jordà, i el van recollir els dos últims directors de la publicació, el sortint, Josep Sucarrats, i l’entrant, Judith Càlix.
“Estem agraïts i emocionats per aquest premi que reconeix els nostres 20 anys de trajectòria, darrere dels quals hi ha la valentia de les empreses que han impulsat la revista. Aquest és un premi compartit per a totes les persones que han treballat en les gairebé 38.000 pàgines d’aquests 254 números publicats”, va manifestar Càlix.
Editada pel grup Som Abacus, CUINA és la revista de gastronomia líder a Catalunya. Amb més de 50 mil lectors mensuals, s’ha convertit en el punt de trobada dels amants de la gastronomia i compta amb la col·laboració i la participació dels cuiners més reconeguts de la cuina catalana i d’especialistes del món gastronòmic. Una revista per gaudir del bo i millor de la gastronomia del nostre país.