La VII Nit del Gourmet Català confirma un sector més sostenible i innovador

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 02.11.2022

Què

La Nit del Gourmet Català

La Nit del Gourmet Català és el punt de trobada de referència del sector de l’alimentació gourmet a casa nostra i dona a conèixer els productes més innovadors dels socis del Clúster Gourmet de Catalunya, presenta les noves marques que s’han adherit al projecte durant el darrer any i premia les iniciatives més disruptores. Així, el passat 25 d’octubre va tenir lloc la setena edició de la vetllada al Museu Marítim de Barcelona on els membres associats van poder presentar i donar a tastar les seves principals novetats. Entre els assistents a la festa, socis, convidats i  diverses autoritats, encapçalades per  la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Qui

Clúster Gourmet

Format per 65 socis, el Clúster Gourmet de Catalunya es va crear l’any 2010 per promoure i contribuir a la competitivitat del sector de l’alimentació gourmet d’alta gamma mitjançant l’impuls a la internacionalització i la innovació dels seus associats i la millora de les condicions de l’entorn del sector. És d’àmbit català i inclou des del proveïdor de matèria primera, packaging al canal de distribució (retail, HORECA, Gran Distribució, física i online) passant pels elaboradors i tots els agents de coneixement (centres tecnològics, universitats, escoles de cuina), empreses de servei (marketing, promoció firal, etc.) així com revistes especialitzades, turisme gastronòmic, etc.

Premis

5 categories

Durant la vetllada es va fer lliurament de cinc premis: al Gourmet Català de l’Any, al Creixement Empresarial en Innovació, al Creixement Empresarial en Internalització, i -com a novetats d’aquest any- a la millor Iniciativa Sostenible en l’àmbit formatiu i  a la millor Iniciativa Sostenible en l’àmbit empresarial. El premi Gourmet Català ha estat per a dues iniciatives solidàries, de tapes i mones per la pau, que el xef Quim Marqués i el pastisser Christian Escribà van portar a terme -amb altres retauradors i pastissers- per ajudar els exiliats ucraïnesos.

Per saber-ne més

Novetats saboroses

Una subscripció per consumir mel fresca acabada de collir (Del rusc a casa, d’Alemany), una cervesa artesana que torna als inicis sense filtrar ni pasteuritzar (Almogàver), peres i pomes en un nou format per fomentar l’alimentació saludable entre els més petits (Anela HOP, d’Anela Fruits), oli d’oliva verge extra 100% arbequina en sobres monodosi de 10 ml (Escornalbou), un formatge ecològic d’ovella i cabra amb 30 setmanes de maduració (Betara), brous i patés vegans autènticament casolans (Can Garriga), i la nova gamma de productes Carlit sostenibles, envasats en vidre i que no necessiten conservació en fred. Aquests són només uns quants exemples de tots els productes, principalment novetats, que els socis del Clúster Gourmet de Catalunya van presentar i oferir als assistents a la VII Nit del Gourmet, que es va celebrar al Museu Marítim de Barcelona el passat 25 d’octubre.

La vetllada, presentada per la periodista Helena Garcia Melero, va continuar amb l’acte institucional del lliurament de premis, que van reconéixer els productes i les iniciatives més destacades del darrer any. Una iniciativa que vol posar de relleu el treball dels associats per fer del sector una aposta competitiva que vol internacionalitzar-se. Així, la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà va constatar l’excel·lència i el potencial de la gastronomia catalana a través de les empreses presents a l’acte, destacant que “el Clúster Gourmet té una voluntat de sumar, de buscar sinèrgies i d’anar plegats a buscar mercats, d’innovar i crear amb productes de companys. És com una família que creix constantment. És un gran prescriptor de l’increïble sistema agroalimentari català, que té un gran potencial”.

De la seva part, Pau Figueras, membre de la junta directiva i propietari de Delicat Aliment/Espiga Blanca, va iniciar l’acte amb un parlament on va destacar que “som un sector cada dia més internacionalitzat, que ha arribat a representar un valor de prop de 500 milions d’euros. I  seguim impulsant la col·laboració entre nosaltres per fer créixer la gastronomia del nostre país: el Clúster és un exemple de sumar forces. Som un projecte comú on compartim els valors de la tradició i la qualitat. Treballem per ser més competitius i per arribar a mercats on no arribaríem. Som cada cop més digitals, més sostenibles i més internacionals.

Els assistents van poder conéixer i tastar les novetats alimentàries.

Premis i reconeixements

Les dues iniciatives solidàries Tapas por la paz (Quin Marqués) i Monas por la paz (Christian Escribà) van compartir el Premi al Gourmet Català de l’Any. Els diners recaptats en ambdues campanyes va anar destinar a ajudar l’ONG del xef José Andrés, World Central Kitchen, amb l’objectiu de cuinar i servir àpats als exiliats ucraïnesos. Andrés, en un vídeo enregistrat que es va emetre durant el lliurament de premis, va declarar que “sembla que la guerra es guanya amb armes. Però la nostra guerra, la de la fam, es guanya amb ganes de fer allò que millor sabem fer: donar de menjar, tal i com han fet els premiats”. 

El Premi al Creixement Empresarial en Innovació va ser per a Torrons i Mel Alemany pel nou concepte de consum Del rusc a casa, mentre que el Premi al Creixement Empresarial en Internacionalització va ser per Anela Fruits, que exporta a més de divuit països, la majoria mercats llunyans com l’Àsia i l’Orient Mitjà.

Els dos premuis restants eren dues categories noves d’enguany i van recaure en el llançament del Màster en Gastronomia Sostenible, únic a nivell estatal, del Grup CETT (Premi a la Iniciativa Sostenible en l’àmbit formatiu); i en els embotits amb component social de Mallart Artesans Xarcuters/Fundació Mas Albornà (Premi a la Iniciativa Sostenible en l’àmbit empresarial), dels quals en vam parlar en un article recent.

La consellera Teresa Jordà va lliurar el guardó als guanyadors del Premi al Gourmet Català de l’Any

Referents del sector

Entre les autoritats presents a l’acte, amb la consellera Teresa Jordà al capdavant, hi havia la Directora General de Turisme del Departament d’Empresa i Treball, Marta Domènech; el Diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i local de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el tècnic responsable del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona, Carles Benítez; el Director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia; el Conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero; el Director General de PRODECA, Ramon Sentmartí; el President del Clúster, Àngel Velasco, i la seva gerent, Marta Amorós.

El Clúster, membre del Programa Catalonia Clusters de la Generalitat de Catalunya està actualment format per 65 socis que representen un volum total de 308M d’euros i ocupen al voltant de 3.070 persones. Els seus eixos estratègics passen per posicionar les marques del clúster i Catalonia Gourmet com a referents del sector; contribuir a la comercialització i promoció dels productes dels socis, promoure la internacionalització de les marques i del Clúster, acompanyar l’empresa en la seva innovació i en el seu procés de digitalització i estratègia 4.0. i acompanyar l’empresa en l’adaptació del seu negoci davant els canvis globals i per incoporar la sostenibilitat i el valor compartit en la seva estratègia.

Foto taula Gastroteca1
La Gastroteca va lliurar als assistents, socis i mitjans de comunicació bosses de tela ecològica per anar a comprar.

Altres entrades