Lactòfils, experiències plenes de sabor per a entusiastes de la llet

  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Rutes gastronòmiques
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 03.05.2023
Ruta Llet Lluçanès

Autora: Carme Melià

Què

La Ruta dels Làctics

El sector lleter posa en marxa una iniciativa en diversos espais del territori perquè tothom que vulgui pugui saber-ho tot de la llet i els seus derivats. La proposta (Làctòfils, la Ruta dels Làctics de Catalunya) s’articula a través de tres itineraris amb 18 espais visitables que permeten gaudir d’experiències culturals i gastronòmiques al voltant d’aquest producte de consum bàsic.

No oblidem que la llet és el primer aliment que ingerim en néixer i els derivats làctics es consideren un grup d’aliments fonamental per seguir una dieta equilibrada. A Catalunya, aquests productes, a més, tenen un estret lligam amb l’alimentació i la gastronomia, i també un fort component cultural arrelat al territori.

On

Barcelona, Girona i Lleida

Actualment, hi ha tres rutes obertes a Barcelona, Girona i Lleda, tres itineraris plens d’història i de sabors, que pots trobar a la Gastroteca per conèixer al detall què pots fer i a on. Les propostes inclouen des de botigues fins a tallers, passant per propostes de tast i experiències pedagògiques i de restauració.

A casa nostra, són molts els productors tradicionals i les granges, famílies, botigues, etc., que treballen i viuen en relació als productes làctics, i condicionen el territori on desenvolupen la seva activitat. Les tres rutes de Làctofils et duran la possibilitat de conèixer-ne alguns i visitar els seus espais.

Qui

Sector lleter

La Ruta dels Làctics és una iniciativa de l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC) i compta amb la col·laboració de Prodeca, a través de la Gastroteca, i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La voluntat de l’ALLIC és donar a conèixer a la ciutadania la realitat dels productes làctics, per tal d’evitar notícies falses; i ho fa tant per mitjà del portal web La Bona Llet com de ‘Lactòfils, la Ruta dels Làctics’, amb la que volen seduir totes aquelles persones entusiastes de la llet i els seus derivats.

Per saber-ne més

Del got de llet al formatge fresc

Quan convides a sopar els amics, t’agrada servir un bon formatge a taula? T’apassiona la crema del cafè amb llet del matí o, potser, ets dels que retornen a la infantesa delectant-te amb una tassa de xocolata calenta? Sigui quina sigui la teva dèria làctia, et proposem tres itineraris per descobrir-ho tot sobre la llet i els seus derivats. De vaca, cabra, ovella i búfala, la llet que produeixen les granges de casa nostra és el fil conductor de les tres rutes plenes d’experiències i sabors que són al teu abast.

Per començar a gaudir de les experiències que et proposa l’itinerari de la demarcació de Barcelona, res millor que descobrir quin és el procés que hi ha al darrere del got de llet que beus cada matí! Però, això només és el principi, perquè aquesta ruta també et permetrà saber quines són les propietats nutricionals dels productes lactis, experimentar el dia a dia en una granja de pagès, aprendre a fer formatge fresc i, és clar!, comprar i tastar productes fets amb llet de cabra i ovella!

Que no en tens prou? Cap problema, continua les visites i podràs conviure amb la natura i els animals de granja, així com també visitar una masia mil·lènaria, un obrador artesà de productes lactis, i una granja ubicada en l’incomparable Parc Natural del Montseny que és Patrimoni de la UNESCO. Segur que ho voldràs fer tot, per tant, reserva’t alguns dies i gaudeix de tots els sabors lactis de les comarques barcelonines.

Caterí cuinant formatges (4)
Caterí cuinant formatges, a Calders, formatgers artesans, de producció propia.

De la munyida als gelats més cremosos

La proposta làctia de les comarques gironines no et deixarà indiferent, això ho sabem del cert, però el que potser no sabem és si saps com s’extreu la llet de les vaques lleteres. No? Doncs, estàs de sort, en aquest itinerari descobriràs la munyida, alhora que la ruta et permetrà gaudir del sempre incomparable entorn natural de la zona volcànica de la Garrotxa i visitar una granja dins de la Reserva Natural de la Fageda d’en Jordà, a més de degustar i comprar grans formatges maridats amb cura.

Aprofita les diferents propostes per gaudir en família de l’experiència de les feines d’una granja ramadera i d’una petita explotació lletera. Podràs descobrir els diferents elements que intervenen en la producció de llet (el clima, el benestar animal, el paisatge, la sostenibilitat…) i els controls estrictes per produir els làctics de qualitat. I, un cop ho saps tot, sí, ara és el moment… és l’hora de tastar uns gelats ben cremosos elaborats amb llet fresca de vaca. Busca a les propostes de la ruta on els podràs trobar… i explica’ns-ho!

La Fageda-PETITS GRANGERS
A La Fageda, els més petits podran conviure amb les vaques lleteres.

De la vaca lletera a l’èxit de l’artesà català

Umm… fins ara només hem pensat en menjar nosaltres, però què mengen les vaques lleteres? Aquesta és una de les descobertes que faràs si optes per l’itinerari làctòfil de les comarques de Lleida, on també podràs saber per què el formatge artesà català cada cop està agafant més rellevància. En terres de Ponent també pots descobrir com és una granja d’ovelles (no has tasta mai la seva llet? Ara és el moment!) i descobrir el dia a dia d’un ramat de cabres.

Com en les propostes anteriors, opta per comprar productes làctics de qualitat, viu com funciona una petita explotació lletera, visita un obrador per conèixer el procès d’elaboració dels derivats làctics i experimenta les feines d’una granja ramadera. Per acabar, gaudeix del sabor de diferents varietats de formatge artesà.

I, després d’aquestes experiències, tots els lactòfils passaran de ser uns entusiastes de la llet i dels làctics a ser uns experts coneixedors de la producció i elaboració dels productes làctics. Tots uns milklovers!

Clara Ferrando elaborant els formatges de Casa Mateu
Elaboració de formatges a Casa Mateu de Surp (Pallars), amb llet de cabra i ovella.

Altres entrades