Nadal a la Gastroteca: aliments, jocs i lots de proximitat

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • Informació
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 22.12.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Tradició i innovació

Des de l’escudella i la carn d’olla a les neules i els torrons. El rebost català està ben farcit d’aliments amb noms i cognoms, especialment per celebrar aquestes festes. La tradició marca que el 25 de desembre a les cases no hi pot faltar un bon plat de sopa amb galets, així com un bon pollastre, capó o ànec rostit. I que el dia 26 es mengin canelons per celebrar la festivitat de Sant Esteve. De postres: neules, torrons i altres dolços, tradicionals i creatius, elaborats pels millors mestres pastissers del país. I per regar-ho tot, vins, escumosos, licors i begudes al gust; millor, amb moderació.

Qui

Productors, elaboradors i prescriptors

Sabies que el Torró d’Agramunt té Indicació Geogràfica Protegida (IGP)? S’entén per Torró d’Agramunt la massa elaborada amb mel, ametlles o avellanes pelades i torrades, sucre i/o xarop de glucosa, clara d’ou i oblea. La zona d’elaboració i envasat dels torrons emparats per aquesta IGP correspon al terme municipal d’Agramunt, comarca de l’Urgell, demarcació de Lleida.
A la Gastroteca hi trobaràs l’origen, la descripció i les dades de contacte d’alguns dels artesans i artesanes que elaboren i venen aquesta i altra menges nadalenques que faran gran la teva taula de Nadal.

 

On

A tot Catalunya

No vols cuinar per Nadal? No en saps? Cada cop hi ha més restaurants i restauradors, parades de mercat i paradistes, botigues de queviures i botiguers, noves iniciatives i emprenedors que ofereixen propostes gastronòmiques per a tots els gustos i butxaques per gaudir de plats concrets o d’un àpat sencer, clàssic o creatiu, la nit i el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis.

 

Per saber-ne més

(Re)descobreix el Joc de Nadal!

O un joc de preguntes que t’acabarà recomanant una sèrie d’aliments locals per (re)descobrir la riquesa del rebost català aquestes festes.

Si a la teva taula no hi pot faltar l’oli d’oliva verge extra, si et menjaries les Terres de l’Ebre, si t’identifiques amb els sabors picants i t’atreveixes fàcilment a tastar productes i plats nous, aquest Nadal no pot faltar a la teva taula l’oli de la DOP Terra Alta i la baldana d’arròs. Aquest és un dels suggeriments que obtindràs si selecciones aquesta combinació de respostes al joc de Nadal de la Gastroteca, una manera lúdica i divertida de descobrir els més de 300 productes locals que recull el nostre portal. 

Pots jugar-hi tantes vegades com vulguis, també amb els infants, i així anar coneixent els paisatges i els seus ingredients amb premi final: un drap de cuina il·lustrat per l’artista Agata Zdziarska i confeccionats pel taller de costura Solidaria Asociación. T’agrada? En sortegem 25, no te’ls deixis perdre!

Cistelles’ de Nadal

O lots o paneres o estoigs. Hi ha pocs presents més plaents que celebrar el Nadal al voltant d’una taula plena de bons aliments, dolços i salats; només un: obsequiar-se i obsequiar a amics i familiars amb menjar i beure. No tens tradició? Fem que ho sigui!

Des de la Gastroteca, i responent a una petició que se’ns ha traslladat des de diferents sectors, us oferim la informació d’aquells productors o elaboradors que ofereixen lots amb productes de proximitat i de qualitat de diferents parts del territori, diferents preus i varietats, amb informació detallada del seu origen, això és, de les persones que hi ha al darrere i de les comarques d’on provenen. Podràs comprar directament, sense intermediaris.

rosset-25 - Ester Gomis Fortuny
Lot Felicitat de Ca Rosset, pagesos productors del Camp de Tarragona.

Altres entrades