Autora: Carme Gasull
Aquest és el nom del concurs internacional organitzat per l’International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), promogut per la plataforma Regions Europees de la Gastronomia amb el suport de Prodeca i l’Agència Catalana de Turisme, ambdós membres de la mateixa. L’objectiu de l’EYCA és enfortir els vincles entre les a través de la innovació culinària, la tradició gastronòmica i els productes locals, destacar les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors per a les regions i els seus rebostos. Enguany, el certamen ha celebrat la seva cinquena edició.
D’entre 18 i 26 anys, concretament, guanyadors de les finals dels seus respectius països, tots ells membres de l’IGCAT. Tots ells hauran de defensar la seva elaboració davant un jurat de renom del 23 al 25 de novembre a Braga (Portugal), ciutat de Minho, Regió Europea de la Gastronomia 2016 juntament amb Catalunya (CREG’16).
I per què a Minho i no a Coimbra, Regió Europea de la Gastronomia 2021? “Perque per a cada edició de la final europea s’obren les convocatòries per acollir-la i, en els darrers anys, Minho està apostant fort pel concurs local així com per la innovació de la tradició gastronòmica, eix central de l’EYCA”, segons fonts de l’organització.
El passat 3 de novembre, l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar, a la comarca del Maresme, es va convertir un any més en la seu de la final catalana del certamen. Degut a la pandèmia, el concurs habitual no es va poder celebrar el 2020 i, per tal de que Catalunya pugui enviar un/a representant a la final europea, es va crear aquesta excepcional final, tancada al públic i amb unes bases lleugerament diferents a les tradicionals.
En aquesta edició, doncs, es va donar prioritat a concursants d’escoles d’hoteleria i cuina del país i van participar a la final candidats que cursen cicles formatius de grau mitjà i superior de cuina i gastronomia i/o graus universitaris especialitzats en gastronomia i direcció de cuina als centres educatius JOVIAT (Manresa, Bages), CETT i Jesuïtes Sant Ignasi (Barcelona) així com a l’escola amfitriona.
Els participants i els seus plats
Eric Montes Fort, alumne de Jesuïtes Sant Ignasi, va aconseguir la millor valoració del jurat per la seva versió del pollastre Pota Blava amb gamba de Vilanova. Així, com a primer classificat, tant ell com la seva proposta gastronòmica competiran com a representants de Catalunya a la final de l’European Young Chef Award 2021, que se celebrarà del 23 al 25 de novembre a Braga, regió de Minho (Portugal).
El pollastre amb escamarlans presentat per Clara de Miguel, alumna de l’EUHT StPOL va classificar-se en segon lloc en la Final de Catalunya per a l’EYCA. Van completar el podi la versió de sípia a la bruta, presentada per en Genís Santos, alumne de Joviat, i La Mascarada, recepta presentada per en Jordi Solé, alumne de CETT.
Retrat de la jornada
Vols saber com va transcórrer la jornada? A tall de resum, els membres del jurat, format per Diane Dodd, presidenta d’IGCAT, Rosa Mayordomo, membre de la taula directiva de l’Acadèmica Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN), Fernando Toda, periodista de la revista Saber y sabor i Lluís Serra, director general de l’EUHT StPOL, van arribar a mig matí al centre formatiu. Allà se’ls hi va explicar el funcionament de l’esdeveniment i, a continuació, van procedir a visitar la cuina on els quatre participants estaven acabant els plats.
Acabada la visita, se’ls hi van presentar les quatre propostes, totes elles versions d’una recepta de la cuina tradicional catalana amb l’accent posat en la sostenibilitat. A banda de l’ús de productes de temporada i de proximitat, el jurat va valorar també la tècnica en l’execució del plat, l’originalitat de la proposta així com la connexió cultural de l’elaboració amb la zona d’on és típica. Tot seguit, prèvia deliberació, es va procedir a comunicar el nom del guanyador i a entregar els certificats de participació a la resta de joves cuiners.
La jornada es va cloure amb un dinar a L’Ermita Restaurant – Hotel Gran Sol durant el qual, uns i altres van poder degustar el següent menú: Caneló de poma osmotitzat amb remolatxa farcit de formatge gorgonzola; Cruixent de pollastre amb tàrtar de calamar i maionesa d’estragó; Ou a baixa temperatura amb trompetes de la mort, ploma ibèrica i patates soufflé; Corball amb carbonara de calamars d’Arenys de Mar; Fricandó de vedella amb rovellons i verdures baby; i Pa amb xocolata i taronja.
Mateixa seu, altres concursos
La Final de Catalunya per a l’EYCA no és l´únic concurs que se celebra a l’EUHT StPOL, entitat que fa anys que acull altres esdeveniments i activitats d’aquest tipus, ja siguin propis ja siguin impulsats per diferents entitats del sector de l’hoteleria i la restauració catalana.
Entre ells destaca la tradicional Jornada Universitària de Gastronomia, que suma més de 40 edicions i en la qual s’emmarca el Concurs de Cuina Jove de Catalunya, que se celebrarà durant la primavera del 2022 amb el seu format habitual; el Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya, un dels més antics del país, o la Gamejam, un dels més recents, on estudiants de l’EUHT StPOL i de l’ENTI-UB prototipen conjuntament solucions de joc aplicat per al sector hoteler i turístic que puguin resoldre o atendre necessitats futures del sector.