Autora: Carme Gasull
Tradicionalment, origen d’aiguardents, i avui dia, exportadora de cerveses, vins i escumosos de gran qualitat, Catalunya és, des d’antic, una terra lligada a licors, destil·lats i begudes alcohòliques per a tots els gustos, tradicionals i innovadores. De sabors inconfusibles, alguns; particulars, d’altres; vinculats tots al territori, la geografia, el clima i la gastronomia del país.
Amb una producció originàriament dedicada al consum propi i als peregrins, fa més d’un segle que a Montserrat es continuen elaborant les ‘Aromes’, un licor destil·lat d’herbes molt popular gràcies, en part, a les seves propietats digestives i estomacals.
Tot i que, si hi ha un licor antic, tradicional i amb prestigi renovat a Catalunya és la ratafia, elaborada a partir de la maceració de nous verdes i diversitat d’herbes, plantes i espècies, de manera amateur i professional. La feina diària i la festa anual al voltant de la beguda impulsada per la Confraria de la Ratafia, al municipi selvatà de Santa Coloma de Farners, en són proves fefaents.
Es fan licors i destil·lats des d’antic. El licor de camamilla, per exemple, una beguda molt arrelada a la Catalunya interior —tot i que també es produeix en altres indrets—, té l’origen a Bellpuig d’Urgell, a la comarca d’Urgell, i a una empresa que el comercialitzava abans de la Guerra Civil.
Cervera en va reprendre la tradició i ha esdevingut una beguda popular gràcies a la Licorera de la Segarra que, des de 1928, treballa per conservar les tradicions de producció, aprofitant els productes de la terra per a l’elaboració dels seus licors artesanals.
De la comarca d’Osona són les Aromes de Rupit, un licor tradicional d’herbes aromàtiques i taronja que beu de l’herència de la destil·leria a les comarques centrals. I el poble del Prat de Comte, a la Terra Alta, va recuperar al 2001 l’elaboració de l’aiguardent que moltes famílies destil·laven a casa. Ara en fan diferents varietats a la destil·leria municipal que comercialitzen sota la marca L’Esperit de Comte.
Licoturisme
O apropar-se al món de licor a través dels procés d’elaboració. Pionera al territori en aquest turisme especialitzat, l’empresa On the Rocks, reconeguda amb diversos premis internacionals per la qualitat dels seus productes, oferia la possibilitat de conèixer de prop el seu negoci al poble de Vimbodí, a la Conca de Barberà.
“Mostravem al turista l’interior de la empresa, des del jardí on conreavem les plantes aromàtques fins a les màquines on fèiem el licor. És a dir, des de la màteria primera fins a l’envasat i l’etiquetatge. Així, el visitant veia, tastava i comprovava que el nostre procés de producció era totalment natural”, explica Maria de la Peña, una de les sòcies fundadores de l’empresa tarragonina que, malauradament ha tancat les seves portes.
Però quan una porta es tanca se n’obre una altra. O una finestra. La dita no falla. “Estic acabant d’enllestir un portal web on els professionals del sector del bar i els amants dels destil·lats i del turisme gastronòmic puguin trobar l’experiència que més els hi agradi —o més els interessi visitar—, tant a nivell nacional com internacional. La idea és un ‘TheFork’ enfocat només a les destil·leries que estarà en marxa molt aviat”, avança de la Peña. Atents a la pàgina: https://distillerexperience.wpcomstaging.com/. Se’n parlarà.
Destil·loturisme
“Impulsar el destil·loturisme és un dels objectius de Nut des dels seus inicis, l’any 2012, quan vam crear i llençar al mercat la nostra primera ginebra, elaborada segons el mètode London Dry Gin”, explica David Urgell, soci de la destil·leria empordanesa juntament amb Albert Prats, Xavier Tonietti i Joan Sais.
“Vam dissenyar el negoci pensant, lògicament, en elaborar marques pròpies i posar-les al mercat i, aprofitant l’estructura comercial, vam incorporar també una altra línia de negoci: la importació de productes germans d’altres contrades. Com volem controlar tot el procés, aprofitem igualment la nostra capacitat productiva per a qui vulgui dissenyar els seus productes, és a dir, per a elaborar destil·lats personalitzats amb els mateixos estandars de qualitat. I com que fem tot això a l’Empordà —zona privilegiada paisatgística, entogràfica i turisticament parlant— amb productes de l’entorn, hem d’aprofitar-ho per ensenyar-ho i reforçar la marca. De cara al 2022, desè aniversari de l’empresa, la idea, a la fi, serà una realitat”. avança.
Per anar fent boca acaben d’estrenar instal·lacions a Vulpellac (Baix Empordà) on el visitant hi trobarà totes les seves creacions: la ginebra tradicional Nut, London Dry, les tres línies de ginebres infusionades (amb poma, hibisc i clitòria) i les darreres novetats de la marca. Com la línia ‘Basic’, “la mateixa qualitat, sense decoracions supèrflues, a un preu competitiu. Una línia sorgida en pandèmia per contrarrestar la gamma de destil·lats que s’han anat enfilant de preu per packagings i storytellings afegits”. I el rom! Rom Nut. Que han començat a produir i que estarà al mercat el pròxim mes d’agost.
Pots comprar i/o tastar aquestes creaciones a la seva fassina i a la seva botiga virtual així com a diferents botigues especialitzades i diversos restaurants catalanas. Si viatges per Dinamarca, Alemanya, Holanda o Mèxic, també les trobaràs.
Licors a la cuina
Ja sigui per enriquir un sofregit, embellir una amanida o batejar unes postres el mercat ofereix múltiples possibilitats. Com a mostra, les creacions de Licors Portet 1883, elaborador de ratafia i licors tradicionales del Pirineu des del 1884 a La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, sota la seva pròpia marca i per a altres empreses, que no renuncien a la tradició ni als nous hàbits de consum.
I és que el seu producte estrella, la ‘Ratafia dels Raiers’, que pren el seu nom de l’ofici desaparegut de transportar troncs de fusta riu avall, és també la base de les petites perles o esferes del mateix nom, elaborades amb una innovadora tècnica que les embolcalla amb algues brunes, fent una pel·lícula termo resistent que fa possible fer-les servir tant amb plats cuinats com postres, ja siguin freds o calents, de manera molt senzilla i amb una elegant presentació. El plaer de menjar-se un licor tradicional és a l’abast de tothom. Les Perles de Ratafia dels Raiers es presenten en pots de vidre de 25 i 100 grams que, un cop oberts, cal guardar en el frigorífic i consumir en el termini màxim de 12 mesos des de la seva elaboració.
Fruit de la llarga tradició i experiència centenària de l’empresa, Licors Portet ofereix als interessant tot un seguit de serveis lligats a l’elaboració de licors tradicionals: des de visites guiades a tallers a les seves instal·lacions, passant per licors i preparats personalitzats, que són utilitzats per artesans i empreses alimentàries en l’elaboració de diversos productes, per tal d’aportar-los sabors i matisos interessants i sorprenents.
Les Perles de Ratafia dels Raiers és un dels 4 productes que representen la regió de Catalunya a l’European Food Gift Challenge, un concurs creat per atorgar i donar visibilitat internacional a aliments artesanals i als regals gastronòmics amb alt valor afegit per la seva proposta de packaging, l’innovació del producte o el relat associat al seu consum a través del qual les Regions Europees de Gastronomia poden donar suport als seus petits i mitjans productors locals de productes tradicionals i destacar les històries que connecten aquests productes a la regió, creant així un valor afegit per al seu territori.
Nova campanya d’estiu de la IGP Ratafia Catalana
Per cert que la Indicació Geogràfica Protegida Ratafia Catalana acaba d’engegar una campanya per tal d’aconseguir que la ratafia del país esdevingui el licor de referència de les sobretaules a Catalunya, mitjançant activitats de divulgació cap a la població local i visitant. A la seva pàgina web hi trobareu més informació: https://ratafiacatalana.com/promo.html