Autora: Carme Melià
Uns mol·luscs bivalves molt populars i nutricionalment molt interessants, ja que aporten proteïna de qualitat, ferro, vitamines i minerals, però pocs greixos. Tot i que és millor menjar-los frescs, en llauna, al natural o en escabetx, també són una bona alternativa, ja que conserven la majoria de les propietats nutricionals i organolèptiques. A la cuina, es poden degustar de mil maneres, però el més important a l’hora de cuinar-los és, curiosament, cuinar-los ben poc!
És la segona zona productora de musclos de la Península, per darrere de Galícia. Aquests mol·luscs es produeixen en vivers artificials -anomenats muscleres– a la badia del Fangar, a l’Ampolla, i al port natural dels Alfacs, a la Ràpita. Són musclos de l’espècie Mitylus galloprovincialis, de mida mitjana, un gust marí intens, de consistència dura i textura delicada.
Els aqüicultors del delta de l’Ebre van començar la campanya del musclo a mitjans d’abril a la badia dels Alfacs, amb una previsió de comercialitzar-ne 3,5 milions de quilos. Els musclos del Delta arriben a la seva mida òptima cap al juny o juliol, tot i que la temporada va de final d’abril a octubre. Per poder-los menjar en el seu millor moment, setze bars i restaurants de Deltebre ofereixen menús especials durant tot el mes de juliol dins les Jornades Gastronòmiques del Musclo.
Els musclos són un marisc molt bo, gastronòmicament parlant, però també són una molt bona font de proteïnes d’elevada qualitat i un dels aliments més rics en ferro de fàcil absorció, amb un baix contingut en greixos i calories. Ideals per a l’operació biquini!
Si vols menjar-ne, et donem un llistat de restaurants on en preparen de ben bons. Però si el que vols és cuinar-los a casa, has de saber que es poden preparar de moltes maneres, tot i que sovint simplement cal coure’ls uns minuts al vapor (no et passis amb l’aigua, només els hi calen unes poques cullerades i uns minutets de cocció) amb un raig de llimona i ja tindràs un entrant o un aperitiu deliciós.
Els musclos són un aliment molt versàtil a la cuina, ja que també es poden preparar arrebossats (coneguts com a tigres), en vinagreta, en suc, en escabetx, al forn, en paelles a la graella, etc. I, fins i tot, acompanyar-los de patates rosses!, com fan a Bèlgica, on aquest marisc és plat nacional: moules et frites. Ah, i com que som fans de la cuina d’aprofitament, no llancis l’aigua de cocció dels musclos, és ideal per enriquir un arròs o un altre plat mariner.
Vols assegurar-te el triomf a la taula? Doncs, primer assegura’t que la matèria primera sigui de qualitat: compra els musclos vius, amb olor de mar i ben tancats. Després, ja a la cuina, comença per una recepta típica i molt popular, però deliciosa: els musclos a la marinera. N’hi ha tantes versions com cuiners o com receptes de macarrons de la iaia, però, facis la que facis, sobretot, no deixis de sucar-hi pa!
A casa nostra, el musclo autòcton és el que es cria en vivers al Delta de l’Ebre. La confluència d’aigües del mar i del riu fa que les característiques organolèptiques d’aquest mol·lusc siguin especialment destacades: té un gust especial entre dolç i marí, amb una carn musculada i amb més teixit.
Tot i que se’n troba tot l’any, els mesos d’estiu és quan estan en el seu millor moment. Per això, durant el mes de juliol, setze restaurants i bars de Deltebre (Baix Ebre) participen a les Jornades Gastronòmiques del musclo, una iniciativa de l’Ajuntament amb la col·laboració de la Federació de Comerç i Turisme (Fecotur), que vol posar en valor la cuina i els productes del territori. Pots consultar els menús i els establiments participants aquí. En el marc de les Jornades Gastronòmiques, el dijous 28 de juliol també tindrà lloc, a la Plaça Europa de Riumar, la Nit del Musclo amb degustacions d’aquest mol·lusc, acompanyades de música en directe.
Però, Deltebre no és l’única població que ret homenatge a aquesta delícia marinera, ja que les Cases d’Alcanar (Montsià) acullen a partir de les 12.30h del dissabte 30 de juliol, al recinte portuari, una nova edició de la Diada del Musclo del Delta de l’Ebre, organitzada per la Comissió d’Entitats Les Cases i destinada a mostrar les qualitats gastronòmiques del mol·lusc. S’hi reparteixen centenars de quilos de musclos al vapor entre els assistents, que els poden maridar amb vins de la DO Terra Alta.
El musclo del Delta de l’Ebre, a més d’un producte de proximitat d’èxit, és també un atractiu turístic de la zona amb la possibilitat de fer rutes guiades per descobrir el procés de producció i criança d’aquest mol·lusc i de degustar-lo a dins del mar en les muscleres, com les de l’Aví Agustí (creada als anys 80, va ser la primera musclera visitable) o la del Musclarium (una de les més grans del Delta).
I no només de musclos viu el Delta de l’Ebre! A les badies del Fangar i dels Alfacs també es cultiven altres mariscs ben bons com l’ostra arrissada i les cloïsses. Les ostres del Delta tenen la carn fina i gustosa, i de cloïssses se’n conreen dues espècies; la japonica i la fina. Un altre dels productes locals és la galera, un crustaci de qualitat, molt típic de la zona, tant que fins i tot té la seva pròpia jornada gastronòmica als mesos de febrer-març, on es converteix en protagonista dels menús dels municipis mariners de voltant.
El marisc com veiem és tot un món (o tot un mar, millor dit!) i n’hi ha tanta varietat que ens permet menjar de manera sana i variada. Com explica el Gremi de Peixaters de Catalunya, menjar-ne té molts beneficis per a l’organisme, per tant, gaudim de la varietat i diversitat que ens ofereixen aquests productes de proximitat, especialment durant els mesos d’estiu. Visca la closca!