Premis ‘Barcelona Catalunya Selecció’: els cinc millor olis d’oliva verge extra del territori

  • Actualitat alimentària
  • Informació
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Divendres 10.12.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Un nou guardó

Creat per a reconèixer i promocionar els olis d’oliva verge catalans elaborats per petits i mitjans productors del país. Una de les peculiaritats d’aquests premis té a veure amb la innovació en el procés de selecció dels guanyadors, ja que són els primers guardons de Catalunya que, més enllà del tast organolèptic, tenen en compte les varietats autòctones, el cultiu ecològic, biodinàmic o natural dels olis així com les seves opcions de maridatge. A més, també s’han valorat el desenvolupament d’aromes, la modulació òptima de polifenols i la màxima expressió potencial segons la varietat.

Qui

L’Associació de Micro Productors d’Oli de Catalunya

AMPOC en les seves sigles, formada per petits productors d’oove d’arreu de Catalunya i presidida per Xavier Ruzafa, és l’entitat impulsora dels Premis Barcelona Catalunya Selecció. El concurs compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del govern català així com de les Diputacións de Barcelona i Girona, i està patrocionat per BonPreu-Esclat.

 

On

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya de Barcelona

va ser l’escenari triat per acollir l’acte d’entrega dels guardons d’un concurs on també ha estat cabadal la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Panell de Tast Oficial de Catalunya, organitzacions responsables d’escollir els 10 verges extra semifinalistes que van passar a la segona fase del concurs: el maridatge amb menjar, a càrrec de la Fundació Alicia, el centre d’investigació dedicat a la innovació tecnològica a la cuina.

 

Per saber-ne més

El club dels cinc

Així doncs, d’entre totes les candidaturas presentades els guardonats han estat els productors de Cal Portalé (Claverol, Pallars Jussà, Lleida), Massís del Port 1898 (Bot, Terres de l’Ebre, Tarragona), Oli Varietats Antigues – OVA (Arbúcies, La Selva, Barcelona), Henri Mor (Juncosa, Les Garrigues, Lleida) y Merades Millennial (Godall. Montsià, Tarragona).

A partir d’ara entra en joc la segona part del premi. Durant tot l’any, als diferents restaurants de la geografia catalana que formen part del concurs es podran degustar els cinc olis d’oliva verrg extra guardonats maridats amb una proposta genuïna feta pel xef de cada establiment. Així, els clients podran votar les diferents propostes i el maridatge que més vots obtingui, per decisió popular, serà el Millor Oli d’Oliva Verge Extra de l’any reconegut com a Premi Barcelona.

Així mateix, un centenar d’olis participants formaran part de la Guia Catalunya Selecció, una publicació que inclourà els millors Olis Verges Extra produïts a Catalunya i els seus maridatges recomanats per xefs catalans que en breu es publicarà en línia i, més endavant en paper.

Primer mercat de l’oli de Can Calopa

Collserola és, també, territori d’oli. I, precisament per reivindicar la tradició oleícola de la serra de Barcelona i posar en valor els productes agroalimentaris nascuts en zones periurbanes, la cooperativa L’Olivera obrirà les portes de la masia de Can Calopa de Dalt per celebrar-hi el seu primer mercat de l’oli aquest diumenge 12 de desembre.

La jornada servirà per presentar els seus primers olis verds de la temporada, elaborats amb el suc de les olives primerenques, collides a l’inici de la campanya d’enguany. I també els de petits productors amics, elaboradors d’olis singulars i especials: Molí Salar d’Arbúcies, OlicatessenLa Cooperativa de La Granadella i Nousegons.

Paral·lelament, es podran gaudir dels platillos i les tapes que es cuinaran per a l’ocasió i que tindran l’or líquid com a protagonista. Així mateix, hi ha haurà un taller d’iniciació al tast d’olis i activitats infantils per donar a conèixer el patrimoni agroecològic de Can Calopa.

L’accés al mercat serà gratuït i els assistents que el visitin al llarg del matí hi podran tastar i comprar els ooves elaborats a Vallbona de les Monges, a la comarca de l’Urgell i els sorgits a la serra barcelonina.

Altres entrades