Autora: Carme Melià
Per setè any consecutiu i durant un mes, diferents cellers del Penedès participen en la campanya La Verema del Cava, una proposta de l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA) que permet experimentar i conèixer de primera mà l’entorn on neix i s’elabora aquesta beguda escumosa. Els cellers participants ofereixen experiències originals, tant de dia com de nit: des d’esmorzars i sopars fins a caminades o marxa nòrdica entre vinyes.
Els cellers participants en la campanya La Verema del Cava són Agustí Torelló Mata, Batllori, Canals & Munné, Carol Vallès, Cava Guilera, Cava Rovellats, Caves Bolet, Caves Vilarnau, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Juvé & Camps, Masia Torreblanca, Sumarroca i Vins el Cep. Enguany, és la setena edició de la proposta enoturística que arriba amb una xifra rècord de cellers inscrits.
Tots els caps de setmana del mes de setembre s’organitzen diferents activitats enoturístiques en els cellers del Penedès participants a la campanya. El tret de sortida el va donar Sumarroca, l’últim divendres d’agost, amb un sopar de verema amb música en viu. Des d’aleshores, els dissabtes i els diumenges tenen lloc propostes relacionades amb aquesta beguda escumosa i el temps de verema.
Vols gaudir d’una sessió de pilat walk entre vinyes mentre descobreixes on i com s’elabora el cava? T’agradaria trepitjar raïm? O, potser, ets d’un tarannà més tranquil i prefereixes descobrir el secrets del cava mentre gaudeixes d’un àpat relaxat entre ceps? Sigui quina sigui la teva opció, totes són possibles gràcies a la campanya La Verema del Cava que, per setè any consecutiu, mostra l’elaboració d’aquests escumós amb activitats i propostes suggerents per a tots els públics.
Des del 26 d’agost i fins al 25 de setembre, tots els dissabtes i diumenges de setembre, setze cellers del Penedès proposen un ampli ventall d’experiències lúdiques pensades per a públics reduïts: concerts entre vinyes, esmorzars de pagès, sortides per la natura amb bicicletes, brunchs i dinars entre ceps, sopars sota les estrelles, pilates entre vinyes, marxa nòrdica per camins rurals, trepitjada de raïm, activitats per als més petits de la família… Això sí, no et despistis perquè les activitats tindran lloc amb aforaments limitats i reserva prèvia. Consulta totes les opcions disponibles i adquireix les entrades en aquest enllaç.
El projecte La Verema del Cava és una iniciativa de l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA) que posa de relleu l’aposta dels cellers per treballar l’enoturisme i permetre als visitants experimentar i conèixer de primera mà l’entorn on neix i s’elabora el cava. Les activitats estan programades per als caps de setmana de finals d’estiu, que és quan tradicionalment té lloc la verema de les varietats de raïm que es fan servir en l’elaboració de l’escumós.
Tot i això, les temperatures elevades i l’escassetat de pluja dels últims mesos han portat situacions de sequera a les vinyes, fet que ha portat a l’avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones del país, segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. En alguns cellers ja es va començar a veremar a finals de juliol sent la campanya més primerenca de la història. La previsió és que el raïm recollit tingui un bon estat sanitari, metre que els els primers indicis apunten a un volum de producció un 15% inferior a una verema mitjana.
D’altra banda, el juliol passat, Acció Climàtica també va donar a conèixer un estudi sobre els costos de producció del quilo de raïm per elaborar cava, pel qual va fixar oficialment per primera vegada un preu mínim del raïm. S’estima que els costos de producció se situen, de mitjana, en 0,40 i 0,46 euros, en funció de la varietat, quantitats que han d’orientar als cellers per pagar als pagesos.
El cava és un producte estretament associat a Catalunya, i molt especialment al Penedès, en haver esdevingut un dels vins més destacats i reconeguts i una beguda íntimament relacionada a la celebració de tot tipus de festes. Abans de gaudir de les activitats de La Verema del Cava, t’avancem una mica de la seva història que, segons la DO Cava, és la història d’un triomf: “La recompensa a l’esforç, l’enginy i creativitat d’un grup de productors i viticultors de mitjan del segle XIX que després de ser desafiats per la fil·loxera, van decidir començar de nou.”
Les varietats autòctones de raïm macabeu, xarel·lo i parellada conformen la triada clàssica d’aquesta beguda escumosa. No és fins al 1959 que apareix per primera vegada la paraula cava en un document oficial i el 1972 es constitueix el Consell Regulador dels Vins Escumosos i s’aprova la denominació de cava per anomenar el que s’elabora a l’Estat espanyol.
El 2021, la DO Cava va aconseguir un rècord històric l’any 2021 amb un creixement del 17,34% i un volum d’expedicions de 252 milions d’ampolles. Unes xifres destacadíssimes, que podeu començar a degustar en petites quantitats com prendre una copa de cava sota les estrelles entre vinyes en alguns dels cellers participants a la campanya enoturística. Alceu la copa i brindeu per la verema del cava!